Introductie

Deze conciërgewoning behoort tot het monumentale complex van de voormalige Rijks HBS in Ter Apel, maar verdient zeker een eigen bijdrage op Wendingen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Conciërgewoning, Ter Apel
Adres(sen) Oude Weg 43
Postcode(s) 9561 LB
Plaats (provincie) Ter Apel (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Rijksgebouwendienst
Oorspronkelijke functie Dienstwoning
Betrokken architect(en) Gart Westerhout
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar RSG Ter Apel
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 520945

Achtergrond

De conciërgewoning behorende bij de voormalige Rijks HBS (tegenwoordig RSG) in Ter Apel, is gebouwd omstreeks 1924 in een stijl die verwant is aan de Groninger variant van de Amsterdamse School. Het verraadt niet direct dezelfde ontwerper (Westerhout) als die van de school, hoewel de gebruikte baksteen van beide gebouwen overeenkomt. De woning valt onder de bescherming van de school als rijksmonument.

Exterieur

De conciërgewoning met aangebouwde schuur staat ongeveer honderd meter verwijderd van de school en is er door de muur van de fietsenberging mee verbonden. De woning is opgetrokken in rode baksteen op een naar voren springend trasraam van gesinterde bruinpaarse baksteen. Het zadeldak is naar binnen gebogen (met niet-originele dakbedekking). De tuitgevels worden geaccentueerd met gekamde hoekstenen en er is sprake van twee gemetselde nokschoorstenen. De mastgoot is van zink en op het westelijk dakvlak bevindt zich een dakkapel onder plat dak met hierin een liggend driedelig venster. De gevel kenmerkt zich door gevelbanden van wederom bruinpaarse gesinterde baksteen.

De gevels worden geleed door (vernieuwde) liggende en staande vensters onder rollaag. De rechter hoek van beide topgevels, beëindigd met een rollaag, wordt geaccentueerd door een ellipsvormige gemetselde decoratie met aan de boven- en onderzijde een natuurstenen accent. De topgevel aan de voorzijde (zuidgevel) wordt door de ruitvormige schoorsteen, die is doorgetrokken in de gevelwand, in tweeën gedeeld. Aan weerszijden van de schoorsteen zit een tweedelig venster (aan de linkerzijde oorspronkelijk twee deuren) en een vijfzijdig venster.

De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een houten deur met staand venster onder een houten luifel met lichtvenster die middels houten stijlen rust op een gemetseld muurtje. Er is sprake van een twee treden hoge roodbakstenen stoep. Links van de entree zit een tweedelig venster.

Centraal tegen de oostgevel is de beschoten schuur onder plat dak aangebouwd, die middels de rijwielberging verbonden wordt met de school.

Interieur

Het interieur is in 1959 verbouwd en valt door de wijzigingen niet onder de monumentenbescherming.

Recente ontwikkelingen

De woning is in 1959 intern verbouwd en in 1981 gerenoveerd (vernieuwde kozijnen en deuren, opnieuw gevoegd) en verkeert zo te zien in uitstekende staat van onderhoud.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/55522

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Alle aandacht gaat natuurlijk uit naar de school, een meesterwerk van de Amsterdamse School. De woning staat daarom figuurlijk wat in de schaduw van de school, ten onrechte. Vandaar deze aparte bijdrage.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.