Introductie

Ooit stond in de Indische Buurt, waar helaas niet heel veel Amsterdamse School-voorbeelden meer te vinden zijn, dit complex van Wijdeveld.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Complex Insulindeweg-Celebesstraat-Toministraat (v.m.), Amsterdam
Adres(sen) Insulindeweg 2
Postcode(s) 1094 PJ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Hendrik Wijdeveld
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1920
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Wijdeveld ontwierp dit complex nabij station Muiderpoort op de hoek van de Insulindeweg (nr. 2-30) en de Celebesstraat (nr. 68-79), met een stukje in de Toministraat (nr. 2-8). Het is een van de gebouwen in Amsterdamse School stijl in de Indische Buurt die de slopershamer niet overleefd hebben. In 1991 is het complex door funderingsproblemen afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Exterieur

Een typische Wijdeveld: strakke, lange gevels met opvallende rondingen op de hoeken. Door de karakteristieke hoekvorm had het pand de bijnaam ‘de billen van Wijdeveld’.

Links

1. http://www.architectuurgids.nl/project/list_projects_of_architect/arc_id/999/prj_id/420
2. http://www.geheugenvanoost.nl/4539/nl/woongebouw-wijdeveld
3. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/en/projects/detail/01850a7a-2492-595f-949b-46035d80a281

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik moet de laatste levensjaren van het pand destijds veelvuldig gezien hebben; had ik toen maar de opmerkzaamheid t.a.v. architectuur die ik vandaag de dag heb…

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door Corrie Groen- Pickhard op 29 maart 2016 om 19:30:

Beste Marcel, Volgens mij heb je het aan het verkeerde eind door te zeggen dat het gebouw van Wijdeveld een van de weinige gebouwen in de Amsterdamse Schoolstijl in de Indische Buurt was. Grote delen van de buurt waren in die stijl gebouwd. Kijk maar eens, als je in de gelegenheid bent, in de Atlas 20-40. Echter vanaf ongeveer 1965-70 zijn heel veel van die huizen afgebroken en vervangen door nieuwbouw. De afbraak betrof vaak niet de mooiste vertegenwoordiger van de A.S, behalve natuurlijk de Elthetokerk aan de Insulindeweg van Corn. Kruyswijk. Nog steeds wordt er vernieuwd in de Indische Buurt en nu vaak heel mooi en aangepast aan de A.S. Ook wordt in de buurt gerestaureerd. Een mooi voorbeeld daarvan is het Makassarplein/ Niasstraat en Makassarplein/Gorontalostraat.

geplaatst door Marcel Westhoff op 29 maart 2016 om 21:00:

Je hebt gelijk; Gert-Jan had me hier ook al op gewezen en ik zou de tekst nog aanpassen (bij deze!). In ieder geval een mooie taak om dit verdwenen stuk Amsterdam in kaart proberen te brengen!

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.