Introductie

Het complex aan de Jan Evertsenstraat is het tweede woningbouwproject van de architect Van der Mey, die nagenoeg uitsluitend bekendheid geniet om zijn ontwerp van het Scheepvaarthuis. Dat deze selecte roem onterecht is, blijkt zonder meer uit dit ontwerp voor de Jan Evertsenstraat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Complex Admiralengracht-Jan Evertsenstraat Amsterdam
Adres(sen) Jan Evertsenstraat 46
Postcode(s) 1056 ED
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Heere van der Schaar
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Joan van der Meij
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar Rochdale
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De Jan Evertsenstraat vorm één van de hoofdstraten van Plan West (het 6000-woningenplan dat tussen 1922 en 1927 werd gebouwd).

Exterieur

De twee gebouwen van Van der Mey liggen aan de oostzijde van de Admiralengracht en vormen een soort toegangspoort tot de Jan Evertsenstraat. Het complex valt op door de overduidelijke zorg en aandacht die Van der Mey aan de detaillering heeft besteed. De bandvensters die zijn toegepast aan de grachtkanten worden op expressieve wijze afgerond op de hoeken met de Jan Evertsenstraat. Er is sprake van overhangende luifels aan de grachtkant en winkelarcaden aan de straatkant. De gebouwen lijken symmetrisch maar zijn enigszins verschillend. Veel metselwerk refereert aan de Amsterdamse School, maar de geometrische compositie van volumes op de hoeken refereert eerder aan De Stijl.

Recente ontwikkelingen

Het linkerpand op de hoek van de gracht en de straat is onlangs prachtig gerestaureerd.

Gebruikte bronnen

1. A. Pronkhorst, De Amsterdamse School (Rijswijk 2003).

Links

1. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/2423-de-kransslagader-van-west

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Bij een recent bezoek viel mij op hoe mooi deze complexen zijn gerenoveerd en hoe prachtig de details van bakstenen en vensters zijn. Karakteristiek zijn de erkertjes die op blokjes rusten.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Annemarieke Verheij op 17 juni 2015 om 12:57:

Toevallig liep ik afgelopen zondag langs dit pand, helaas had ik veel minder mooi weer. Maar inderdaad, het pand is prachtig opgeknapt. Leuk vond ik ook dat de AH-winkel, Jan Evertsenstraat 24, in zijn etalage foto's exposeert van het complex, van o.a. kort na de oprichting.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text