Introductie

Ook al is er op dit moment minder van te zien: dit clubhuis heeft wel degelijk Amsterdamse Schoolkenmerken (gehad).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Clubgebouw Henrick de Keijserplein, Amsterdam
Adres(sen) Henrick de Keijserplein 45
Postcode(s) 1073 SW
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1920
Huidige eigenaar
Huidige functie Clubhuis / Kantine
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De volgende tekst is grotendeels ontleend aan de beschrijving van Ton van der Tas op de website van de Huurdersvereniging De Pijp.

Het Henrick de Keijserplein ontstond in 1916, toen aan drie kanten van het plein huizen werden gebouwd. Aan de vierde kant kwam later een blok van Kramer te staan. Speeltuinvereniging ‘District V’, opgericht in 1913 in een koffiehuis aan de Albert Cuypstraat, kreeg begin jaren twintig de beschikking over het Henrick de Keijserplein met een eigen clubgebouw. Het clubgebouw staat er nog steeds.

In 1956 veranderde de naam van de speeltuinvereniging in ‘Henrick de Keijser’. De vereniging floreerde tot ver in de vorige eeuw. De gemeente heeft toen het beheer van het plein en veel activiteiten overgedragen aan de organisatie Combiwel. Kort na het honderdjarige jubileum in 2013 hield speeltuinvereniging ‘Henrick de Keijser’ op te bestaan. Het clubgebouw heeft een tijdje leeg gestaan, maar momenteel worden er weer activiteiten georganiseerd door een aantal enthousiaste buurtbewoners.

Exterieur

Het gebouw heeft een T-vorm. Het heeft drie gelijk vormgegeven gevels onder zadeldaken en is geheel van hout. De versiering en detaillering is ontleend aan de Amsterdamse School, bijvoorbeeld het gebouwtje van Rederij Koppes van LaCroix. Helaas is dat vandaag de dag nauwelijks meer te zien.

Opvallend expressief zijn de houten golven in het bovenste deel van de gevel. Momenteel is het hele bovenstuk wit gelakt en het onderstuk donkergroen. Het effect van de detaillering is daardoor grotendeels verloren gegaan. Afgaand op oude foto's was oorspronkelijk het nokgedeelte met de golven donkerder dan het deel daaronder. De dakrand en de dakgoten waren ook donkerder gelakt. Er was sprake van donkere accenten in de lichte gevel, met name de raampjes op de verdieping en het houtwerk daaronder. Een geblokte vlaggenmast sierde tenminste één top. Aan de zijkant hing een lamp van smeedijzer. De ramen die nu achter tralies schuilgaan waren onderverdeeld in kleinere ruitjes.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://hvdepijp.pz.nl/henrick-de-keijserplein/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Bijzonder dat dit kwetsbare gebouwtje nog bestaat en goed is onderhouden. Is het daarom een teken van ondankbaarheid dat ik hoop dat de oorspronkelijke kleuren nog eens worden terug gebracht? Het zal leiden tot het herstel van een prachtig Amsterdamse School gebouwtje op een steenworp van De Dageraad.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.