Introductie

Een zeer laat, naoorlogs, voorbeeld van de Amsterdamse School in Wesopa (Weesp)!

Specificaties

Officiële of officieuze naam City of Wesopa, Weesp
Adres(sen) Herengracht 23
Postcode(s) 1382 AG
Plaats (provincie) Weesp (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever J.H. Otto
Oorspronkelijke functie Bioscoop
Betrokken architect(en) C.J. Baart, E.W. Raadsheer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1947 - 1947
Huidige eigenaar Gemeente overig
Huidige functie Theater / Operagebouw
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit gebouw scoort waarschijnlijk zeer hoog op de lijst van late Amsterdamse School gebouwen. Het gaat om een in 1947 (!) in opdracht van de garagehouder J.H. Otto gebouwde bioscoop City of Wesopa. Wesopa is de Latijnse benaming voor Weesp. In 1936 bestonden al plannen voor een bioscoop. Vermoedelijk is toen ook het ontwerp gemaakt.

Het toenmalige gemeentebestuur was er tegen omdat er naar haar mening geen behoefte bestond aan een dergelijke wereldse gelegenheid. Het gebouw was lange tijd in gebruik als bioscoop, sloot rond 1980, veranderde in een opslagruimte voor openbaar kunstbezit en is in 1991 verbouwd tot theater. Sinds 1991 worden er jaarlijks (met minimale overheidssubsidie) zo tussen de 80 en 120 voorstellingen gegeven. De City of Wesopa wordt beheerd door een beheerstichting, een vereniging beslist wat er zoal gebeurt en wordt gerund door vrijwilligers.

Exterieur

Het gaat om een groot blokvormig gebouw waarvan het voorste deel drie bouwlagen bezit. De architectuur vormt een laat voorbeeld van de Amsterdamse school. De gevel is gemetseld van geel (tegenwoordig eerder bruin) genuanceerde baksteen in Vlaams verband, en van terugliggende voegen voorzien. Beneden de luifel is het metselverband staand. De luifel boven de begane grond is uitgekraagd in beton.

Het gedeelte daarboven is in staand verband uitgevoerd en heeft een omlijst middendeel met daarin van beneden naar boven twee vierkante vensters en een vlak dat is geleed d.m.v. pilasters die met behulp van consoles een overstek dragen. Tussen de pilasters bevinden zich vierkante venstertjes, daarboven een borstwering en vervolgens rechthoekige venstertjes. De zijgeledingen zijn verlevendigd door verticale indiepingen, beginnend op een console en eindigend met een kapiteelachtig ornament dat de vlaggenmasten draagt.

Interieur

Het interieur is omgebouwd tot theater maar, afgezien van de kleuren, goed in oude staat bewaard gebleven. Ten tijde van deze publicatie heb ik echter geen foto's van het interieur kunnen ontdekken.

Links

1. https://www.weesp.nl/monumenten/gemeentelijke-monumenten_41781/rubriek/herengracht-23_2873.html
2. http://www.tgooi.info/weesp/city_of_wesopa.php
3. http://www.wesopa.nl
4. https://nl.wikipedia.org/wiki/City_of_Wesopa

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het gebouw toevallig tegen tijdens een rondje Weesp. Onmiskenbare trekken van de Amsterdamse School. Toen ik de geschiedenis ontdekte wist ik niet wat ik las: een Amsterdamse School gebouw uit 1947!

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Corrie Groen- Pickhard op 2 juli 2019 om 13:41:

Een niet zichtbaar detail van City of Wesopa: Het gebouw is grotendeels opgetrokken uit straatstenen omdat in 1947 bouwmaterialen nog schaars waren. Alleen de voorgevel is met mooiere stenen gemaakt.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.