Introductie

Voormalige bioscoop in art deco-stijl in Willemstad, Curaçao. Interessant omdat de Amsterdamse School wel wordt aangemerkt als de Nederlandse variant van de art deco.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Cinelandia, Curaçao
Adres(sen) Hendrikplein, Punda (Pietermaai) Unknown
Postcode(s) Unknown
Plaats (provincie) Willemstad (Curaçao)
Land Curaçao
Huidige staat Deels gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Bioscoop
Betrokken architect(en) P.A. van Stuivenberg
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1941
Huidige eigenaar handelsmaatschappij CMOG
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

In een periode dat de populariteit van art deco in zowel Amerika als Europa al op zijn retour was, maakte Curaçao alsnog kennis met deze expressieve bouwkunst.

De Curaçaose Art Deco is niet rechtstreeks van de Europese bron afgeleid, maar geïnspireerd door American Deco, later ook wel Tropical Deco genoemd. De grootste voorbeelden zijn terug te vinden in Miami aan de kust. De pastelkleurige en lichtvoetige architectuur straalde bevrijding en zorgeloosheid uit.

De Nederlandse architect P.A. (Pieter) Van Stuivenberg was destijds ambtenaar bij de Landswatervoorzieningsdienst (LWD), het huidige waterbedrijf, waarvoor hij bedrijfsgebouwen en personeelswoningen tekende. In zijn vrije tijd perste hij er in rap tempo de ontwerpen voor twee art deco-theaters uit. Op 16 januari 1941 kon zijn Cinelandia geopend worden op de rechteroever van Willemstad. Van Stuivenberg is nooit als architect opgeleid, maar in een bouwstijl waar kunstzinnige vrijheid gepermitteerd was, was dit kennelijk geen probleem. Of de architect een en dezelfde persoon is als Pieter van Stuivenberg (1901-1988), de Nederlandse beeldhouwer en kunstenaar, is niet met zekerheid te zeggen. In de op internet gevonden biografieën wordt nergens melding gemaakt van een Antilliaanse periode in zijn leven.

Exterieur

Cinelandia was een openlucht filmtheater dat plek bood aan 2200 bezoekers en was daarmee de grootste bioscoop uit de regio.Voor de goedkoopste plaats op de galerij moest dertig cent worden neergeteld, een dure balkonplek kostte 1,50 gulden.

Een maand na de opening van Cinelandia in Punda kreeg ook de wijk Otrabanda een eigen bioscoop: WestEnd. Deze door Van Stuivenberg ontworpen bioscoop was kleiner, luxer en overdekt en daarmee bedoeld voor de meer welvarende burgers van Willemstad.

De bouwstijl van Cinelandia is lang niet zo uitbundig als de art deco zoals we die in Nederland vaak zien. De stijl doet met de ronde vormen, houten deuren met panelen en glazen bouwstenen meer aan Amsterdamse School denken.

Recente ontwikkelingen

De opening van de eerste videotheken op Curacao deed beide bioscopen uiteindelijk in de jaren ‘80 de das om. De meeste bioscoopfilms werden destijds gedistribueerd via Venezuela en bereikten pas ongeveer een half jaar na uitgave het eiland. Tegen die tijd had een groot gedeelte van de Curacaose bevolking de film al lang en breed op video bekeken.

Beide bioscopen raakten in ernstig verval. West End is in 2000 gesloopt en Cinelandia staat er al jaren in zeer vervallen staat bij. Al sinds de jaren ‘90 worden er met regelmaat discussies gevoerd over de toekomst van het gebouw. De Fundashon Pro Monumento (ProMo) pleit voor behoud en herstel van het gebouw .

De eigenaar, handelsmaatschappij CMOG, wil de bioscoop laten slopen en het terrein gebruiken voor nieuwbouw. Door (onjuist) gelopen procedures heeft Cinelandia al twee keer eerder een beschermde status gehad en verloren. Sinds 2011 is het wederom een beschermd monument, maar het feit dat het er nu, vijf jaar later, nog steeds verpauperd bij staat belooft niet veel goeds.

Links

1. http://www.versgeperst.com/nieuws/131877/cinelandia-blijft-beschermd-monument.html
2. http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2684402/1998/05/01/DAME-VAN-OTROBANDA-STORT-ZICH-TER-AARDE.dhtml

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op een eiland dat zo lang bij Nederland heeft behoord hoop je toch wel wat gebouwen te vinden met kenmerken van de Amsterdamse School. Dat bleken er niet veel te zijn, twee om precies te zijn. Waarvan de ene, Cinelandia, op het punt van instorten staat. Het zou natuurlijk geweldig zijn als dit pand in zijn oude glorie hersteld wordt, maar of dit realistisch is…

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.