Introductie

De bijzondere portieken van dit door Gerrit-Jan Rutgers ontworpen woningblok springen eruit.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Churchilllaan 228-260, Amsterdam
Adres(sen) Churchill-laan 228-260
Postcode(s) 1078 EZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Marcanpaul
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1929
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het gaat hier om een door Gerrit Jan Rutgers ontworpen rij etagewoningen die zich uitstrekt langs de vroegere Noorder Amstellaan, tegenwoordig Churchilllaan, tussen Sloestraat en Scheldestraat. De rij maakt deel uit van een compleet door Rutgers ontworpen blok, dat ook de zijden Sloestraat en Amstelkade beslaat en in verschillende fasen en stijlen (hoewel steeds verstrakte Amsterdamse School) is gebouwd. Aan de oostkant sluit het aan op het kopgebouw dat Rutgers voor de Scheldestraat ontwierp en dat al op deze site is beschreven. Net als dit kopgebouw gaat het hier om een project van bouwbedrijf Marcanpaul. Marcus, Anne en Paulus waren de drie oudste kinderen van bouwondernemer Jan Th. Boersma, de eigenaar-directeur van Marcanpaul.

Exterieur

De beganegrondwoningen hebben hun eigen voordeur aan de straat. Zij bevinden zich aan weerszijden van portieken die tot de meest karakteristieke van Amsterdam behoren door hun halfronde lantaarns met geel/groen gekleurd glas. De lantaarns worden als het ware ondersteund door een sluitsteen waarop mannenfiguurtjes zijn aangebracht. Het gaat om een aantal verschillende figuurtjes, vermoedelijk landarbeiders. Zo is een mannetje met een zeis over zijn schouder te zien. Voorts is er sprake van een ondiep balkon met gemetselde borstwering over de gehele eerste verdieping en erkers links en rechts van imposante gemetselde schoorstenen.

Interieur

Het gaat oorspronkelijk om en-suite woningen. Zij hebben schuiframen waarvan het bovenste vaste deel glas bevat met de zelfde geel/groene kleur als de lantaarns.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40.
2. Stadsdeel Zuid, Gemeentelijk Monumenten Project 2008 - 2014.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Churchilllaan/228-260

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een blok met een voorname uitstraling en verrassende details, zoals de lantaarns.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.