Introductie

Blok middenstandswoningen in Amsterdam-Zuid.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Churchill-laan 140-218, Amsterdam
Adres(sen) Churchill-laan 140-218
Postcode(s) 1078 EV
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever N.V. Bouwmaatschappij Marcanpaul
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het gaat hier om een door Gerrit Jan Rutgers ontworpen rij van tachtig middenstandswoningen (begane grond en verdiepingen) die zich uitstrekt langs de vroegere Noorder Amstellaan, tegenwoordig Churchill-laan, tussen de Scheldestraat en de Maasstraat. Het blok loopt net niet door tot de Maasstraat, waarvoor Zietsma een blok ontwierp dat behalve de Maasstraat ook de hoeken van de Amstelkade en de Churchil-laan beslaat. Aan de westkant het blok van Rutgers aan op het kopgebouw dat dezelfde architect voor de Scheldestraat ontwierp en dat al op deze site is beschreven. Net als dit kopgebouw betreft het hier een project van bouwbedrijf Marcanpaul. Marcus, Anne en Paulus waren de drie oudste kinderen van bouwondernemer Jan Th. Boersma, de eigenaar-directeur van Marcanpaul.

Exterieur

Het blok vertoont grote overeenkomsten met het in dezelfde periode door Rutgers ontworpen iets kleinere blok verderop aan de Churchill-laan, de nummers 228-260 (reeds op deze site beschreven). We zien een zelfde rijzige gevel met de erkers gebundeld in paren en daartussen een imposant oprijzende schoorsteen. Echter, hier geen balkon dat als een rand langs de eerste verdieping loopt en ook geen lantaarns die de portieken markeren. De portieken zijn weliswaar anders, maar net zo opvallend vormgegeven. Een aantal treden voert vanaf de straat via twee kanten naar een bordes met borstwering, vanwaar een met natuursteen versierde portiek naar de etage leidt. Op de borstwering draagt een natuurstenen hoek een vorm die op een M lijkt, misschien een verwijzing naar de bouwer Marcanpaul. In de portieken dringt daglicht binnen via een ovale opening, die is afgedekt met twee gespiegelde gietijzeren platen met daarin geometrische motieven. Deze platen behoren tot de mooiste in Amsterdam en zijn bij geen ander gebouw te vinden. De gevel zelf wordt ook gekenmerkt door abstracte, zij het bescheiden, geometrische motieven in baksteen. Boven op elke hijsbalk bevindt zich bovendien nog een witte gietijzeren versiering, nauwelijks zichtbaar vanaf de grond, die lijkt op een verkleinde versie van de gietijzeren versieringen die zijn aangebracht naast de torens van de panden van Rutgers in de nabijgelegen Scheldestraat. Tenslotte is een markante schoorsteen nog het vermelden waard, die de grens met het blok van Zietsma markeert.

Interieur

De woningen werden al tijdens de bouw voorzien van centrale verwarming en warm water, wat toen nog een nieuwigheid was. Het gaat om typische en-suite woningen met glas-in-looddeuren. Op Funda is te zien dat deze en-suite bij veel huizen inmiddels is weggebroken.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40.
2. Stadsdeel Zuid, Gemeentelijk Monumenten Project 2008 - 2014.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Churchilllaan/140-218

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een zeer fraai blok met mooie details, erg in trek bij kopers.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.