terug naar de zoekresultaten

Introductie

Dit woonblok, ontworpen door Joan van der Meij, is vooral bijzonder door de portieken en bovenliggende balkons.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Churchill-laan 169-211, Amsterdam
Adres(sen) Churchill-laan 169-211
Postcode(s) 1078 EC
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Bouw- en Handelmij. "Noorder-Amstel"
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Joan van der Meij, Zeeger Gulden, Melle Geldmaker
Andere betrokken kunstenaars Gulden en Geldmaker
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blok is ontworpen door Joan van der Meij (blok en gevels); bureau Gulden en Geldmaker heeft de plattegronden getekend. Het bevindt zich op de zuidzijde van de toenmalige Noorder-Amstellaan (tegenwoordig Churchill-Laan), het gedeelte waar geen trams rijden.

Exterieur

Elk portiek (met twee naastgelegen huisnummers) omvat zes voordeuren onder het overhangende balkon van de eerste verdieping. In het oorspronkelijk ontwerp leidde de middelste voordeur naar de beganegrondwoning en de belendende deuren naar respectievelijk de eerste verdieping en de daarboven gelegen twee verdiepingen. Op de zolders waren in het oorspronkelijk ontwerp bergingen voor alle etages.

Elke voordeur heeft drie driehoekige raampjes met hierin oorspronkelijk een karakteristiek glas-in-loodpatroon, dat in slechts enkele voordeuren nog in originele staat aanwezig is. Boven iedere voordeur bevindt zich een rond bovenlicht waar oorspronkelijk een metselwerkpatroon van glas in lood zichtbaar was, doorlopend in het patroon van het omliggend metselwerk. Dit is nog slechts aanwezig in een enkel bovenlicht. De huisnummers bevinden zich boven de voordeuren van de beganegrondwoning en zijn een uniek Amsterdamse School-ontwerp met witte cijfers op een ossenbloedrode achtergrond. Bovenop de balkons stond in het oorspronkelijk ontwerp een metalen ornament van ongeveer een meter hoog. Deze ornamenten zijn helaas overal verdwenen.

Elke woning op de begane grond heeft een eigen tuin van ongeveer 100 m2 waarop een houten tuinberging geplaatst is, waarvan het merendeel nog in oorspronkelijk ontwerp aanwezig is.

Interieur

Het gaat om oorspronkelijke en-suite woningen met een (open) haard in de voorkamer. Het woongedeelte is aan de achterzijde minder diep dan het slaapgedeelte, hetgeen ruimte creëert voor balkons voor de woningen op de eerste, tweede en derde etage.

Links

1. https://020apps.nl/kaart/1850-1940/Churchilllaan/169-211

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik woon in dit blok.

Ingezonden door: Rico Rinkel

Rico Rinkel

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.