Introductie

Eén van de vele voorbeelden van Amsterdamse School in de Transvaalbuurt, van het Protestantse Patrimonium ditmaal.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Christiaan de Wetstraat 37-51, Krugerstraat 8-24, Amsterdam
Adres(sen) Christiaan de Wetstraat 37-51, Krugersraat 8-24
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Patrimonium (Amsterdam)
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) J.C. Brandt jr., J. Brouwer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar Rochdale
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Woningstichting Patrimonium liet architecten J. Brouwer en J.C. Brand jr. 78 woningen en een winkelhuis ontwerpen in drie rijtjes op twee terreinen in de Transvaalbuurt. Aan de Joubertsraat, de Christiaan de Wetstraat en de Krugerstraat. (Chr. de Wetstraat en Krugerstraat liggen op een terrein met de achterkanten naar elkaar gericht).

Exterieur

Kenmerkend zijn de Haagse portieken met daarboven de inpandige trappenhuizen, geaccentueerd door verticale uitspringende bakstenen banen, en de trapeziumvormige zolderramen. De gevel begint met een trasraam of plint van 9 zichtbare stenen hoog met hier en daar in de lengte geplaatste stenen met een tussenruimte als ventilatiegaten.

Het trasraam wordt afgesloten met een rollaag van verticaal geplaatste stenen. De muur naar het portiek van het benedenhuis is rond afgewerkt. Hier een opstapje van anderhalve steen hoogte. Het portiek heeft een granito vloer, licht gemêleerd in het midden met een donkergrijze rand. De deuren zijn donkergroen met een rechthoekig raam verdeeld in 9 kleine ruitjes.

Tezamen met de verdikte houten afwerking en de rand onder het raam wordt een vierkant gevormd. Het muurtje dat het beneden portiek afscheidt van de stenen trap is aan de bovenkant open. De brievenbussen, waarvan ik vermoed dat ze modern zijn, zijn op het onderstuk van dit muurtje geplaatst.

De onderrand van de gevel van het Haagse portiek is gemaakt van wit geschilderd beton of steen in "harmonica" vorm. Daarboven zeven smalle bakstenen zuilen. Bij iedere hogere etage vallen twee zuilen af, zodat er uiteindelijk drie overblijven. Op etage twee, drie en vier zijn tussen de zuilen glas-in-loodramen om de trappenhuizen van licht te voorzien.

De gebouwen hebben in totaal vijf lagen. De bovenkant van de eerste en tweede etage wordt geaccentueerd door iets naar voren springende rollagen. Bij de derde etage zijn ook wit geschilderde, uit de rollaag springende, stenen gemetseld. De hoekramen van de blokken draaien als een soort golf naar binnen. De ramen van de benedenverdieping zijn, op de hoekramen na, vierkant. De ramen op de eerste, tweede en derde etage zijn in de lengte in vieren gedeeld. Misschien waren de buitenste smalle ramen ooit ladderraampjes. De ramen op de vierde (zolder?) etage zijn trapeziumvormig. De dakrand is afgewerkt met een rand golvende dakpannen. De hijsbalken lijken modern.

In de Krugerstraat is aan de rechter kant een winkelpand gerealiseerd (oorspronkelijk) met - typisch Amsterdamse School - smalle bovenlichten boven de etageramen. De winkeldeur is tussen twee winkelramen geplaatst. De zolderramen zijn hier alleen in het midden van het blok (tussen de twee Haagse portieken) trapeziumvormig. De linkerkant van het blok heeft drie smalle vierkante ramen die, samen gebracht door de kozijnen, langwerpig zijn. Rechts van het rechter trappenhuis zijn bovenin vier vierkante ramen.

De gevel van het winkelpand is hoger dan de rest van het gebouw en heeft aan de zijkanten twee kleine rechthoekige verticale ramen met daartussen twee rechthoekige ramen, weer samengebracht tot een langwerpig geheel met daarboven een overkragende goot. Helemaal rechts, in een enigszins vooruitspringend gevelgedeelte met daaronder de toegangsdeur voor de woningen boven de winkel, van de eerste tot en met de vierde etage kleine vierkante ramen voor de verlichting van het trappenhuis.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Links

1. https://020apps.nl/1850-1940/Christiaan_de_Wetstraat/37-51

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik heb geen speciale band met deze gebouwen. Ik fietste door de Transvaalbuurt en de bijzondere Haagse portieken vielen mij op.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.