Introductie

Een aantal woonblokken van de architect Zietsma, ontworpen in 1921.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Chasséstraat-Van Speijkstraat, Amsterdam
Adres(sen) Chasséstraat 95-111, Van Speijkstraat 130-148
Postcode(s) 1057 JC
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Jouke Zietsma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1922
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Architect Zietsma heeft ook twee beeldbepalende woonblokken ontworpen voor de Vrijheidslaan in Amsterdam Zuid. Details ervan, bijvoorbeeld de paraboolvormige trappenhuisramen, worden vaak afgebeeld in publicaties over de Amsterdamse School. Op de hoek van de Witte de Withstraat en de Lodewijk Boisotstraat in Amsterdam West staat een blok van Zietsma waar de architect veel gelijke details gebruikt. Op een steenworp afstand daarvan ontwierp Zietsma woningen aan beide zijden van de Van Speijkstraat en twee blokken aan de oneven zijde van de Chasséstraat. Het eerste blok in de Chasséstraat oneven zijde correspondeert met het blok in de Van Speijkstraat even zijde, vandaar dat ze tezamen worden besproken. De blokken staan met de binnenhoven naar elkaar toe. Beide zijden zijn ontworpen in 1921.

Volgens de eerste steen in de Van Speijkstraat ter hoogte van 148, gelegd door mevrouw J.J. Felix, begon de bouw in oktober 1922. De Atlas Gordel 20-40 schrijft 1921 maar dat zal dan het ontwerp zijn. Opmerkelijk is dat een Greta W. Felix in oktober 1921 de eerste steen van het blok in de Witte de Withstraat legde. Dit toont ook weer het verband aan tussen de blokken van Zietsma in Amsterdam west, mogelijk voor de zelfde opdrachtgever.

Exterieur

De vormentaal van Zietsma is meteen herkenbaar. De trappenhuisramen in de Chasséstraat zien we ook aan de Vrijheidslaan. Bijzonder is dat ze hier nog glas in lood hebben (onduidelijk of de ramen in de Vrijheidslaan oorspronkelijk ook glas in lood hadden). Verder zien we golvende balkons en natuurstenen ornamenten. De portieken hebben een stenen middenstijl en de voordeuren staan per paar schuin naar elkaar toegewend. Bijzonder zijn de ontwerpen van sommige huisnummers, onder meer Van Speijkstraat 150.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het blok van Zietsma in de Van Speijkstraat (oneven zijde) met de kleurige winkelpuien springt meteen in het oog, maar ook het blok er tegenover is de moeite waard. Bij nadere inspectie blijkt het te corresponderen met het blok in de Chasséstraat, dat er precies achter ligt.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad en in het boek Publieke Werken - Hoeksteen van de Amsterdamse School.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.