Introductie

Een mooi, doch relatief sober blok van de hand van Gerrit Jan Rutgers.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Chasséstraat-Van Kinsbergenstraat, Amsterdam
Adres(sen) Chasséstraat 2-42, Van Kinsbergenstraat 7-23, Kostverlorenvaart 164-166
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Gerrit Jan Rutgers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Ontwerper van de gevels van dit blok met winkels, werkplaatsen en woningen is Gerrit Jan Rutgers. Dit is niet een hoogtepunt in zijn meer dan indrukwekkende oeuvre, maar is wel een mooi voorbeeld van een sobere Amsterdamse School waaraan genoeg te ontdekken en genieten valt.

Exterieur

Het blok beslaat de oostkant van het zuidelijke deel van de Chasséstraat, met uitlopers in de Van Kinsbergenstraat en de Kostverlorenvaart. De beide hoeken, de blikvangers, worden extra benadrukt doordat de bebouwing hier op de begane grond ‘doorloopt’; oorspronkelijk een plek voor twee publieke ruimtes op elke hoek, waarvan enkele tegenwoordig een woonfunctie hebben.

Op enkele plekken is siermetselwerk aangebracht, zoals de bakstenen pilasters met terugliggende steenrijen op de hoeken van de hoekgevels. De vlakke gevelwand wordt op de plek waar het blok overgaat naar de hogere hoekdelen onderbroken door sierlijk golvende erkers. De voordeuren zijn voorzien van smalle laddervensters met aan weerszijden halfrond hout met hierop kleine ronde ornamenten. De garagedeuren zijn een bredere en hogere variant hiervan.

Een van de interessantste stukken is het einde van het blok aan de Van Kinsbergenstraat. Hier zitten twee garagedeuren met hoge bovenlichten en is met behulp van rond en hoekig metselwerk een mooie overgang naar de rest van het blok tot stand gebracht.

Recente ontwikkelingen

Het ontwerp is in de loop van de tijd wel wat aangetast. Meest opvallend is het dakoverstek in een groot deel van de Chasséstraat dat later is aangebracht (zoals dat bijvoorbeeld ook in de Van Woustraat is gebeurd). De gevelbekleding op de bovenste verdieping op de hoek van de Chasséstraat en Kostverlorenstraat is, getuige archieffoto’s, ergens in de jaren 80 aangebracht. Tenslotte hadden veel (zij)ramen (zoals die van de halfronde erkers aan de Chasséstraat) laddervensters die nu helaas zijn verdwenen. De bovenlichten op de begane grond hadden oorspronkelijk ook een andere roedeverdeling.

Aan de andere kant zien we op archieffoto’s dat in het verleden delen van de gevel geschilderd waren; die verminking is gelukkig hersteld!

Links

1. https://maps.amsterdam.nl/ordekaart/

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.