Introductie

Een ontwerp van Nico Lansdorp van Publieke Werken.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Centrale Markthal Amsterdam
Adres(sen) Jan van Galenstraat 4
Postcode(s) 1051 KM
Plaats (provincie) Amsterdam
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Bedrijfsverzamelgebouw
Betrokken architect(en) Nico Lansdorp, Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars Keith Haring
Aanvang en oplevering 1932 - 1934
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam?
Huidige functie Woningen overig
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 526739

Achtergrond

Aan het begin van de 20e eeuw werden aardappelen, groenten en fruit verhandeld aan de Marnixstraat. Producenten, grossiers, dagmarktkooplui en winkeliers handelden hier hun zaken af. Er waren weinig regels en toezicht. Door het toenemende autoverkeer werden chaos en overlast steeds groter. Daarop besloten de wethouders Wibaut en De Miranda tot de bouw van een gemeentelijke centrale markt.

Exterieur

De Centrale Markthal is in 1932 ontworpen door Nico Lansdorp van de Dienst Publieke Werken te Amsterdam. In 1934 was het complex klaar. Buiten, aan de lange zijde aan de rechterkant van het gebouw, is de entree voor het trappenhuis dat verlicht wordt door een grote driekantige glazen uitbouw, verdeeld in veel verticaal langwerpige raampjes gevat in metalen spijlen.

De houten deuren hebben in vierkanten verdeelde verticale ramen. De ingang wordt overkapt door twee zware stenen (betonnen) platen die rusten naar voor springende delen van de muur en aan de voorkant op gemetselde pilaren met afgeschuinde hoeken, gemetseld in halfsteensverband. De muur van het 'open' portiek is gemetseld in verschillende verbanden die mij een beetje doen denken aan gerstekorrel breien.

Interieur

In de grote hal is van het interieur niet veel meer aanwezig. Maar de gele bakstenen zijn voor mij echt Amsterdamse School. Als ik dat zie begin ik altijd meteen naar details te zoeken. De hal is opgetrokken in gele geglazuurde baksteen, gemetseld in Noors verband, en meet 70x100 meter. De hal heeft een zadeldak met daarin lichtstroken die het hele dak beslaan. Het gebouw bestaat uit vier lagen. De ramen hebben een ladderroedenverdeling.

De grote hal wordt door zestien stalen spanten overspannen. Aan de korte kanten wordt ondersteunen acht verticale stijlen het dak. In de top van de korte gevels is een klok aangebracht. Aan de lange zijden hangen acht luchtverhitters. De betonnen trappen hebben buisleuningen.

Zie Rijksmonumenten voor een uitgebreide beschrijving van het gebouw.

Recente ontwikkelingen

Momenteel wordt gewerkt aan een herstructureringsplan waarbij de hal gerestaureerd zal worden. Er komen ook woningen op het terrein. De uitvoering van het plan ligt bij het consortium Ballast Nedam Bouw & VolkerWessels Vastgoed B.V. De Centrale Markthallen heten tegenwoordig Food Centre Amsterdam.

Links

1. https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/monumenten/publicaties/amsterdamse-0/notitie-centrale/
2. http://www.marktkwartier.nl/het-plan/
3. https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monuments/526739
4. http://www.parool.nl/amsterdam/stadsgezichten-centrale-markthal~a299774/
5. https://www.amsterdam.nl/projecten/food-center/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De Open Monumentendagen Amsterdam 2016 werden in de grote hal geopend door burgemeester Van der Laan. Nadat genodigden eerst rondgeleid waren mocht ook ik hierbij aanwezig zijn. Het was een goede gelegenheid om te fotograferen. Ik heb begrepen dat je niet zo maar op het terrein mag rondlopen.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.