Introductie

Architect J.F. Staal (1879–1940) werd aangetrokken voor het maken van een ontwerp. Waar Michel de Klerk het programma in één hartstochtelijke ‘oer’vorm giet, ontleed Staal het programma in onderdelen die hij al schetsend en knedend tot een compositie maakt.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Centrale Aalsmeersche Veiling (v.m.)
Adres(sen) Van Cleeffkade 15
Postcode(s) 1431BA
Plaats (provincie) Aalsmeer
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Jan Frederik Staal
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922 - 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Staals meer bedachtzame manier van werken was geschikt om ook grote bouwprogramma’s in vormen te gieten die zich naar de omgeving schikken. Bij het veilinggebouw worden drie grote hallen met inzet van decoratieve en functionele elementen - toren – dakramen – kozijnen – balkon - portierswoning – tot een compositorisch geheel gesmeed. Het paste in het toen nog landelijke Aalsmeer en vormde een markante entree van het dorp toen de N201 werd aangelegd. Het ronddraaiende CAV logo boven op de toren straalde een voor die tijd ongekende allure uit. Om de drie immense hallen te overspannen paste Staal een staalconstructie toe, die in het interieur een expressieve werking had.

Bij het gereedkomen in 1928 was het gebouw voor het veilen van snijbloemen direct al weer te klein. Er volgden diverse uitbreidingen waarbij zelfs vier woningen aan de Weteringstraat moesten worden gesloopt. Enkele uitbreidingen van na de 2e wereldoorlog werden ontworpen door J.F. Berghoef. In 1963 werd een zeer belangrijke verbouwing ontworpen door architect ir. H. Klarenbeek.

In 1966 en 1967 volgde de laatste uitbreidingen voor de fusie met Bloemenlust een feit was. Even ziet het er naar uit dat V&D er een woonwarenhuis in vestigt. Op uitdrukkelijk verzoek van de plaatselijke middenstand, steekt de meerderheid van de gemeenteraad daar een stokje voor.

In 1975 werd het hele complex verkocht aan de Raad Vastgoed uit Katwijk. Het fungeerde onder meer als assemblagehal en distributiecentrum.

Exterieur

Het meest karakteristieke deel van het gebouw is het front aan de Van Cleeffkade, dat bestaat uit enige rechthoekige bouwdelen met s-symmetrische kappen en een hoge toren. Het hoofdgebouw en de toren zijn van J.F. Staal. De uitbreidingen (het gedeelte met sheddaken en de hal met groene dakranden) van Berghoef.

Links

1. https://www.aalsmeer.nl/web/Cultuur-Sport-en-Vrije-tijd/Geschiedenis-en-historie/Monumenten/Fotoarchief-Monumenten-1/fotoarchiefmonumenten/Van-Cleeffkade-16.htm
2. http://www.deraad.nl/index.php/nieuws/111-van-veilinggebouw-naar-crown-business-studios-aalsmeer

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouw neemt door zijn uitstraling en lokatie een prominente plek in wanneer men in het centrum van Aalsmeer aankomt. Ik heb 7 jaar vanuit het kantoor waar ik werkte zicht gehad op het gebouw.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.