Introductie

Een van de Maastrichtse complexen die door Zeeger Gulden en Melle Geldmaker in opdracht van woningbouwvereniging Beter Wonen gebouwd zijn.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Cannerweg 18-50, Maastricht
Adres(sen) Cannerweg 18-50
Postcode(s) 6213 BG
Plaats (provincie) Maastricht (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Woningbouwvereniging Beter Wonen
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen (arbeiderswoningen)
Betrokken architect(en) Zeeger Gulden, Melle Geldmaker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1920 - 1920
Huidige eigenaar
Huidige functie Rijtjeshuizen (arbeiderswoningen)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De Cannerweg ligt aan de rand van de bebouwde kom van Maastricht. Deze woningen vormen drie rijen, waarvan één op een hoek ligt en daarom een knik heeft. Het complex 17 arbeiderswoningen is door de architecten Gulden en Geldmaker ontworpen en in 1920 gebouwd in opdracht van de woningbouwvereniging Beter Wonen.

Exterieur

Alle woningen hebben erkers en tevens dakkapellen. De ramen zijn allemaal vernieuwd, zodat ook de oorspronkelijke roedeverdeling verdwenen is. Tevens is het voegwerk vernieuwd. Dit alles doet enigszins afbreuk aan de authenticiteit. Niettemin blijven er nog kenmerkende waarden over zoals de plaatselijke uiting van de Amsterdamse School; voorbeeld als sociale woningbouw uit de jaren twintig; opvallende gemetselde plint met verticale bakstenen en de karakteristieke dakvormen.

Links

1. http://ruimtelijkeplannen.maastricht.nl/786738E8-2381-45E6-AC02-A5174B4E6058/rb_NL.IMRO.0935.bpMtrichtZuidwest-vg02_bijlage2.pdf
2. http://forum.mestreechonline.nl/forum/mestreech-maastricht/gebouwen-en-infrastructuur-maastricht/architectuur-maastricht/2338-amsterdamse-school-in-maastricht

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Geen speciale connectie, maar als architectuurfotograaf in het bijzonder geïnteresseerd in de Amsterdamse School.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.