terug naar de zoekresultaten

Introductie

Een van de dubbele woonhuizen in de Delfzijlse wijk Oud West. Dit is een ontwerp van Jan en Hilko van Eisden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam C. Houtmanstraat 6-8, Delfzijl
Adres(sen) C. Houtmanstraat 6-8
Postcode(s) 9934 HG
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en) Jan van Eisden, Hilko van Eisden
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar Familiebezit van Rootselaar BV
Huidige functie Woningen overig
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Wat architecten betreft was een grote rol weggelegd voor de gebroeders De Boer en de gebroeders Zwarts, eigenlijk geen architecten maar aannemers. De dubbele woning Houtmanstraat 6-8 is echter in 1931 gebouwd door de broers Jan en Hilko van Eisden, voor een bedrag van 8000 gulden. De gebroeders Van Eisden ontwierpen onder meer ook de dubbele woning Houtmanstraat 9-11, die lijkt op het hier beschreven pand, hoewel daar een andere baksteen is gebruikt.

De woning op nummer 8 werd oorspronkelijk bewoond door vishandelaar De Jong (informatie huidige bewoner). Mogelijk woonde op nummer 6 de heer G.L. Sander(s), scheepstimmerman/scheepsbouwer te Farmsum. Hij vroeg namelijk in het jaar van de bouw een vergunning aan voor een afrastering.

Exterieur

Het dubbele woonhuis ligt in een straat met fraaie vrijstaande woningen en andere dubbele woonhuizen. Direct aan de overzijde, nummers 5-7, ligt een dubbel woonhuis dat ongeveer identiek is aan Piet Heinstraat 4-6 (architect Gebr. Zwarts). C. Houtmanstraat 9-11, op de hoek schuin tegenover het hier beschreven pand, betreft eveneens een dubbel woonhuis. Zoals hierboven vermeld betreft het ook een ontwerp van de broers Van Eisden.

Aan de voorzijde van C. Houtmanstraat 6-8 is sprake van twee puntgevels, verbonden door een haaks staand zadeldak. Het lijkt daardoor alsof het gaat om twee redelijk zelfstandige woonhuizen die alleen in het midden verbonden zijn. Aan de achterzijde delen de huizen echter een schuin pannendak. Van opzij is te zien dat het dak aan de bovenkant smaller is dan richting dakgoot.

De kleur baksteen die is gebruikt is overwegend rood. Het trasraam is bruinpaars. Ook op andere plaatsen is sprake van stroken bruinpaarse baksteen. De voordeuren bevinden zich in het verbindende deel onder de bovenliggende (zeer kleine) balkons. Deze liggen volledig binnen de rooilijn, zijn niet verbonden met elkaar en worden gescheiden door een strook van het (pannen)dak.

Gebruikte bronnen

1. Koopakte van C. Houtmanstraat 8.
2. Anja Reenders, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Lex van Rotzelaar 2018: Ik woon sinds juni 2018 op nummer 8.

Gert-Jan Lobbes 2020: Aangevuld met informatie uit het archief in Delfzijl in oktober 2020.

Ingezonden door: Lex van Rootselaar

Lex van Rootselaar

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.