Introductie

Een van de dubbele woonhuizen in de Delfzijlse wijk Oud West, waar we wellicht als ontwerper de naam Zwarts of De Boer aan kunnen verbinden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam C. Houtmanstraat 6-8, Delfzijl
Adres(sen) C. Houtmanstraat 6-8
Postcode(s) 9934 HG
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever onbekend
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar Familiebezit van Rootselaar BV
Huidige functie Woningen overig
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Wat architecten betreft lijkt een grote rol weggelegd voor J. de Boer, de gebroeders De Boer, J. Zwarts en de gebroeders Zwarts, aannemers te Delfzijl.

Van J. Zwarts is onder meer het dubbele woonhuis Piet Heinstraat 4-6 (toeschrijving door Anja Reenders in Versteende Welvaart. Aangezien er meerdere dubbele woonhuizen in de wijk staan zijn die lijken op het pand in de Piet Heinstraat, zou(den) J. Zwarts of de gebroeders Zwarts ontwerper(s) kunnen zijn van andere dubbele woonhuizen, waaronder dit pand in de C. Houtmanstraat 6-8. De bijzondere dakconstructie van C. Houtmanstraat 6-8 lijkt echter weer te refereren aan het dubbele woonhuis Rijksweg 3/M. van Coehoornsingel 25. Dat is een ontwerp van Gebr. de Boer.

De woning op nummer 8 werd bewoond oorspronkelijk bewoond door vishandelaar De Jong (informatie huidige bewoner).

Exterieur

Het dubbel woonhuis C. Houtmanstraat 6-8 ligt in een straat met fraaie vrijstaande woningen en andere dubbele woonhuizen. Direct aan de overzijde, nummers C. Houtmanstraat 5-7, ligt een dubbel woonhuis dat ongeveer identiek is aan Piet Heinstraat 4-6 (architect J. Zwarts). C. Houtmanstraat 9-11, op de hoek schuin tegenover het hier beschreven pand, betreft eveneens een dubbel woonhuis. Dit lijkt weer wat meer op het hier beschreven pand, hoewel daar een andere baksteen is gebruikt.

Aan de voorzijde van C. Houtmanstraat 6-8 is sprake van twee puntgevels, verbonden door een haaks staand zadeldak. Het lijkt daardoor alsof het gaat om twee redelijk zelfstandige woonhuizen die alleen in het midden verbonden zijn. Aan de achterzijde delen de huizen echter een schuin pannendak. Van opzij is te zien dat het dak aan de bovenkant smaller is dan richting dakgoot.

De kleur baksteen die is gebruikt is overwegend rood. Het trasraam is bruinpaars. Ook op andere plaatsen is sprake van stroken bruinpaarse baksteen. De voordeuren bevinden zich in het verbindende deel onder de bovenliggende (zeer kleine) balkons. Deze liggen volledig binnen de rooilijn, zijn niet verbonden met elkaar en worden gescheiden door een strook van het (pannen)dak.

Gebruikte bronnen

1. Koopakte van C. Houtmanstraat 8.
2. Anja Reenders, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik woon sinds juni 2018 op nummer 8.

Ingezonden door: Lex van Rootselaar

Lex van Rootselaar

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.