Introductie

De uit Amsterdam afkomstige H.F.J. ten Kroode volgde in Hilversum een opleiding, ontmoette in een pension te Laren zijn toekomstige echtgenote, en gaf opdracht aan architect H.F. Smit om dit pand in het Gooise dorp te bouwen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat 11, Laren
Adres(sen) Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat 11
Postcode(s) 1251 KD
Plaats (provincie) Laren (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever H.F.J. ten Kroode
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) H.F. Smit
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1914
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Winkel(s)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Architect H.F. Smit ontwierp aan de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat in Laren diverse panden. In 1929 nummers 21 t/m 25. Eerder, in 1914 (MIP noemt de periode '1912-1922') nummers 11 en 13. Nummer 11 werd als winkelwoning gebouwd en verhuurd door de eigenaar, H.F.J. ten Kroode, die zelf in nummer 13 ging wonen.

Exterieur

De details hebben een sterk Amsterdamse School-karakter, zoals het vele houtwerk, waaronder gepotdekselde muurdelen en een bijzondere roedeverdeling van de ramen. Met name de houten hoeksteun van het balkon is zeer indrukwekkend.

Recente ontwikkelingen

Het pand is nog altijd in bezit van de familie; de huidige eigenaar is de schoondochter van Ten Kroode. In de winkel zit tegenwoordig Oogwereld Turnhout.

Links

1. https://020apps.nl/mip/Laren
2. https://www.tgooi.info/laren/nispenstraat13-19.php
3. https://www.tgooi.info/laren/nispenstraat21-25.php

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In 2015 ingezonden door Richard Keijzer: 'Het pand staat op een hoekje aan de drukke verkeersweg die vanaf Hilversum het dorp Laren binnen voert. De meeste aandacht gaat daar uit naar het verkeer, waardoor de elegante vormen van de bebouwing haast onopgemerkt blijven.'

In 2019 gecorrigeerd en aangevuld met informatie van Jeroen ten Kroode, kleinzoon van de opdrachtgever. In 2020 aangevuld met het bouwjaar.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.