Introductie

Wederom een typisch pandje van Reitsema!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Burg. Wiersumstraat 29, Eenrum
Adres(sen) Burgemeester Wiersumstraat 29
Postcode(s) 9967 RC
Plaats (provincie) Eenrum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van dit vrijstaande woonhuis in Eenrum heb ik niets kunnen vinden. Het staat vast dat het een ontwerp van Reitsema is. Fennema noemt het wel, maar heeft geen foto opgenomen. Reitsema bouwde met dit ontwerp voort op gevels met horizontale en verticale accenten en terugspringend delen, zoals die te vinden zijn onder meer in Leens (Hoofdstraat 29, 1929). Ongeveer tegelijkertijd ontwierp hij er schuin tegenover in Eenrum de woning Plantsoenstraat 2 (1936). De straat is genoemd naar Luitje Wiersum Tzn, burgemeester van Eenrum tussen 1900 en 1939.

Exterieur

Het pand staat in een uitbreidingswijk van Eenrum waarin zich vele dertiger jaren huizen bevinden, vaak voorzien van mooie details zoals gietijzeren ornamenten en opvallende daken. Aan de overkant staat aan de Burgemeester Wiersumstraat 36 een huis dat mogelijk ook van Reitsema is, maar in een andere stijl ontworpen. Schuin ertegenover staat het hierboven al genoemde huis aan de Plantsoenstraat 2.

Het pand bestaat uit een hoofddeel met één verdieping onder een wolfdak met forse overstekken. Links bevindt zich een bouwdeel dat terugwijkt ten opzichte van de voorgevel en bedekt wordt door een pannendak tot vlak boven de begane grond. Op de eerste verdieping bevindt zich aan de voorzijde van het hoofddeel een balkon dat uitsteekt ten opzichte van het wolfdak en over de volle breedte loopt. Het balkon heeft een borstwering van baksteen, die gedeeltelijk is opengewerkt en is voorzien van paargewijs aangebrachte ronde elementen van beton. De elementen zijn zwart geschilderd. De hoekstijlen van de kozijnen op zowel de begane grond als de verdieping zijn ook van beton en zwart geschilderd. De ingang van de woning bevindt zich in de rechter gevel. Hier bevindt zich ook een aangebouwde garage, deze lijkt mij recent.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Recente ontwikkelingen

Het pand is recent verkocht en volledig opgeknapt.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Annelike Brinkman, Henk Bolt, Willem Reitsema (1885-1963) Architect op het Hogeland (Groningen, Uitgeverij Noordboek, 2008).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_burgemeesters_van_Eenrum

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Mijn aandacht ging uit naar het pand toen ik Plantsoenstraat 2 fotografeerde. De kleuren en vormen deden mij aan Reitsema denken en inderdaad blijkt het pand vermeld in de biografie van Fennema.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.