Introductie

Eens Het Verkeerswezen, nu de dames-fitness (en woningen). Tijden veranderen, maar een mooi gebouw blijft mooi.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bureau Verkeerswezen, Overtoom
Adres(sen) Overtoom 37-43
Postcode(s) 1054 HB
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Publieke Werken
Oorspronkelijke functie Kantoorgebouw
Betrokken architect(en) Pieter Marnette, Ad Grimmon
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1924
Huidige eigenaar Basic Fit
Huidige functie Recreatiegebouw overig
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 492082

Achtergrond

In het begin van de twintigste eeuw groeide het Amsterdamse verkeer snel. De politie had behoefte aan een locatie waar ze motorvoertuigen kon onderzoeken en grote vrachtwagens kon wegen. Daarom werd dit kantoor voor het Bureau Verkeerswezen aan de Overtoom gebouwd, met links grote dubbele deuren naar de inpandige garage. Vanaf 1932 werden vanuit dit gebouw ook de eerste stoplichten in de stad bediend.

De gemeente kreeg in de jaren twintig steeds meer invloed op het straatbeeld. Bij de Dienst Publieke Werken zaten goede architecten zoals Marnette, die in heel Amsterdam openbare gebouwen ontwierpen in de stijl van de Amsterdamse School.

Exterieur

Zoals alle architecten in deze stroming, volgde Marnette zijn eigen stijl. Voor hem kenmerkend zijn de symmetrie van het gebouw en de gewelfde gevel met enkele typische Amsterdamse School-uitingen.

Boven de granieten plint van het gebouw is de gevel opgetrokken in baksteen. Bovenop het gebouw prijken aan weerszijden twee grote vlaggenmasten. Opvallend is de getande bovenrand met gepunte hoekaccenten. Centrale pijler op de begane grond is de loge voor de brigadier, prominent tussen de twee toegangen met rijkelijk bewerkte dubbele deuren. De kenmerkende ladderramen op de eerste en tweede verdieping volgen de uitzwenkende vleugels van het gebouw.

Rondingen zijn veelvuldig te vinden in de gevels van Amsterdamse School-architecten. Tot wanhoop van de metselaars die de moeilijke vormen in baksteen moesten bouwen, en de glaszetters die de gebogen vensters moesten voorzien van glas. De Amsterdamse School was een expressionistische stroming: vorm was belangrijker dan constructie. Daarom werd de constructie eerst gebouwd in beton, waarna de gevel ertegenaan werd gebouwd. Zo kon men alles met de gevel doen zonder de constructie aan te tasten.

Links van de poort bevond zich de weegbrug voor vrachtverkeer, rechts de garage voor politieauto’s en motorvoertuigen, met daarachter de werkplaats.

Interieur

De kamers van de hoofd- en andere inspecteurs, en de loketten voor publiekszaken bevonden zich op de eerste verdieping; daarboven lag de werkruimte voor agenten: een schrijfkamer, een kleedkamer waar natte uniformen konden worden omgewisseld, een theorielokaal en archief. De inrichting van het bureau werd ontworpen door Ad Grimmon, ook werkzaam als architect bij Publieke Werken. Foto’s van Grimmons interieurontwerp tonen een tamelijk strak ontwerp van de kamers, met veel houtwerk, lambriseringen en ingebouwde kastwanden. Er is bijpassend meubilair te zien, waarvan aannemelijk is dat Grimmon hiervoor ook verantwoordelijk was.

Links

1. http://adgrimmon.nl/monografie/bureau-verkeerspolitie-overtoom/
2. http://rijksmonumenten.nl/monument/492082/gebouw-verkeerspolitie/amsterdam/
3. http://www.iamsterdam.com/nl/amsterdam-qr/oud-west/171

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het pand valt op door de raampartijen. Ik besloot het eens van dichtbij te gaan bekijken.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.