Introductie

Een fraai voorbeeld van de Amsterdamse School in het Hooge Land.

Specificaties

Officiële of officieuze naam "De Lijnbaan" Brouwerslaan 3, Middelstum
Adres(sen) Brouwerslaan 3
Postcode(s) 9991 AH
Plaats (provincie) Middelstum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) S.A. Veenstra
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1933
Huidige eigenaar particulier
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De woning is gebouwd in 1933 onder architectuur van S.A. Veenstra, op dat moment opzichter bij gemeentewerken in Middelstum en later gemeente-architect. Veenstra ontwierp er een groot aantal woonhuizen en enkele boerderijen en scholen. De toeschrijving aan Veenstra is bevestigd door de dochter van Veenstra, die er tegenover op nummer 4 heeft gewoond.

Exterieur

Het huis staat in een vriendelijk en rustig straatje van het dorp Middelstum. De naam van het huis ('De Lijnbaan') is aangebracht tegen de schoorsteen op de grens van de begane grond en de verdieping. De ingang aan de rechterzijkant is mooi vormgegeven met een halfronde blauwe luifel waarop een rood element is aangebracht. De eveneens halfronde voordeur is blauw gelakt, heeft glas in lood en aan de bovenkant een rood druppelvormig ornament. De voorgevel is asymmetrisch vormgegeven. Een prominente schoorsteen met bovenin twee halfronde betonnen platen als ornament, deelt de voorgevel in tweeën. De schoorsteen staat uit het centrum en benadrukt daarmee de asymmetrie. Het rechterdeel van de gevel kent een patroon van schuin gemetselde bakstenen, waarbij de rechter helft uit dunnere bakstenen bestaat dan het linker deel. Het linkerdeel van de gevel wordt gevormd door iets terugliggende stroken van gladde bakstenen die in opstaand en liggend zijn gemetseld, steeds twee om twee. De stroken worden van elkaar gescheiden door dunne horizontale stroken van een andere baksteensoort. Onder het raam op de verdieping is een houten plantenbak op (rood gelakte) houders aangebracht. De linker dakgoot ligt lager dan die aan de rechterkant.

Interieur

Op het glas in lood in de voordeur na lijkt alles gemoderniseerd.

Recente ontwikkelingen

Het huis stond in 2015 te koop, een aantal foto's is dan ook afkomstig van Funda. In 2018 is het huis opnieuw verkocht.

Gebruikte bronnen

1. Informatie van Bertus Fennema, schrijver van meerdere boeken over Groninger architecten.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Rieks Witte 2015: Ik vind dit een buitengewoon aantrekkelijk geveltje. Je kunt het als representatief beschouwen voor de talrijke Amsterdamse School-huizen die je op het schitterende Hooge Land van Groningen kunt tegenkomen.

Als exemplarisch voorbeeld verdient het m.i. toevoeging aan deze site.

Het Hooge Land is een fotosafari waard! N.B. de naam 'De Lijnbaan' verwijst vermoedelijk naar een touwslagerij.

De beschrijving van de gevel alsmede de geschiedenis zijn in 2019 aangevuld door Gert-Jan Lobbes

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.