Introductie

Het uitgangspunt van winkelfunctie op de begane grond en woonfunctie boven, lijkt er bij dit winkelpand in te hebben geresulteerd dat de bovenwoning als een haast op zichzelf staand object lijkt te zijn vormgegeven.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bovenwoning Grootestraat, Oldenzaal
Adres(sen) Grootestraat 22
Postcode(s) 7571 EL
Plaats (provincie) Oldenzaal (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever n.b.
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) n.b.
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936
Huidige eigenaar n.b.
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het pand is een joods monument.

Exterieur

Winkel met bovenwoning in centraal gelegen winkelstraat. Beneden volledig gewijzigd; bovenwoning uiterlijk intact. Laat Amsterdamse School-object uit 1936. Binnen een zeer klein geveloppervlak is grote levendigheid bereikt. De verspringing in het gevelmetselwerk en de schijnkap doen de bovenwoning uitstijgen boven alledaagsheid. Keramische gevelafdekking. Een goed voorbeeld van 'bekledingsarchitectuur', (zonder die term diskwalificerend te willen gebruiken).

Recente ontwikkelingen

Winkel staat te huur, zoals veel winkels in binnensteden

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Oldenzaal

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik liep er zogezegd tegenaan, zoals wel vaker. Mij intrigeerde het bouwwerkje en ik heb daarna via het internet wat gegevens weten te vinden. Het is ook een joods monument; de achtergrond daarvan heb ik nog niet bestudeerd.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

geplaatst door Richard Keijzer op 29 juli 2014 om 19:43:

Joods monument wil zeggen dat in dat huis mensen hebben gewoond die in de oorlog zijn weggevoerd en niet meer zijn terugkomen. Zie: http://www.joodsmonument.nl/page/412555

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.