Introductie

Lang toegeschreven aan Albert Wiersema, maar het blijkt een ontwerp van Karst Zevenberg.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Boterdiep Oostzijde 9, Onderdendam
Adres(sen) Boterdiep Oostzijde 9
Postcode(s) 9959 PM
Plaats (provincie) Onderdendam (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Cornelis Bulthuis
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Karst Zevenberg
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar W. van Vondel
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Brandstoffenhandelaar Bulthuis bouwde dit huis voor zichzelf om er te gaan rentenieren.

Exterieur

De woning staat recht tegenover het door Wiersema ontworpen kerkgebouw, aan de overzijde van het Boterdiep. Kenmerkend is de toepassing van gesinterde baksteen. Ook de ladderramen en het opmerkelijke kleurgebruik wijzen naar de Amsterdamse School. De gebroken kap is door Zevenberg (net als door zijn collega Rozema, overigens) veel toegepast. Markant is het hoog oplopende trappenhuis, dat, als ware het een zelfstandig element, tegen de zijkant van het huis is geplaatst.

Recente ontwikkelingen

Het huis is in de oorspronkelijke kleuren geschilderd. Die werden achterhaald na een verflagenonderzoek. Al met al een arbeidsintensieve, en dus kostbare aangelegenheid.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kom al jarenlang met een zekere regelmaat in Onderdendam; het huis heeft me altijd aangesproken als een typisch noordelijke representant van de Amsterdamse School.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 17 augustus 2017 om 20:38:

Uit tekeningen in het archief van de gemeente Bedum blijkt dat het ontwerp van dit huis niet van Wiersema is, maar van Karst Zevenberg. Dit is mij bevestigd door Hans Stoelinga van de Kerk Onderdendam.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.