Introductie

Woning van de architect Berend Jager, één van de vertegenwoordigers van de Amsterdamse School in Groningen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Borgstraat 4, Uithuizen
Adres(sen) Borgstraat 4
Postcode(s) 9981 CH
Plaats (provincie) Uithuizen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) B. Jager
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934
Huidige eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In een relatief smal straatje in Uithuizen staat dit vrijstaande woonhuis van twee verdiepingen met veel Amsterdamse Schooldetails. Het is een vrij groot pand en zal daarom voor een redelijk vooraanstaande bewoner zijn gebouwd. Over de geschiedenis is echter vooralsnog niets te vinden. In de loop van de tijd is het pand wel verwaarloosd.

Exterieur

Opgetrokken uit de bekende rode stenen van Groningen (die ook zijn gebruikt bij de bouw van complex Het Schip in Amsterdam). Het pand is enigszins verstrakt met veel horizontale en verticale lijnen. Vloeiende lijnen (rondingen) zijn te vinden als markering van het trappenhuisgedeelte en aan het bijgebouwtje dat links van het hoofdgebouw staat. De vele hoekjes, verschillende soorten ramen en betonnen lateien doorbreken het verstrakte geheel. Op de cilindervorm bevindt zich een vlaggenmast. Het trappenhuis wordt gekenmerkt door twee langwerpige ramen, aan de bovenkant voorzien door natuurstenen ornamenten. Het glas van de ramen lijkt mij niet oorspronkelijk. De voordeur ligt in een inham, de portiek is afgedekt met een betonnen luifel. Naast de voordeur bevindt zich een van stroken glas voorziene cilindervorm. Links staat een uiterst smal bijgebouwtje, waarin zich wellicht oorspronkelijk een werkplaats(je) heeft bevonden of een atelier.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Richard Keijzer 2014: Mooi om te zien hoe de architect in een beperkte ruimte toch een kloek pand heeft weten neer te zetten.

Gert-Jan Lobbes 2018: De beschrijving enigszins uitgebreid en nieuwe foto's toegevoegd. Het pand is helaas in vier jaar tijd nog meer achteruit gegaan. De merkwaardige rits (lege!) plastic plantenbakken langs de randen draagt ook niet bij aan het geheel.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.