Introductie

Dit woonblok is ontworpen door dezelfde architect (Van Wamelen) en lijkt stilistisch erg op de nabijgelegen Frisia woningen, maar behoort hier toch niet toe.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Borgesiuslaan 33-41, Amersfoort
Adres(sen) Borgesiuslaan 33-41
Postcode(s) 3818 JV
Plaats (provincie) Amersfoort (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) Ary Henri van Wamelen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Rijtjeshuizen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517663

Achtergrond

In 1920 besloot Middenstands-woningbouwvereniging Frisia te Amersfoort een complex middenstandswoningen voor 'ontwikkelden en beschaafden' te realiseren op een licht hellend terrein op de Amersfoortse Berg. Frisia was in 1918 opgericht om 'tegen matigen prijs woningen in verhuur te geven, welke gelegen zullen zijn op goede stand en voorzien van alle gemakken die de moderne techniek ons bieden'. De vereniging kocht in 1921 grond bij de treinhalte De Vlasakkers en liet er vier rijtjes van ongeveer tien woningen bouwen, in totaal 41 huurwoningen. Het ontwerp werd gemaakt door architect A.H. van Wamelen in een fantasierijke en expressieve architectuur, verwant aan de Amsterdamse School. De huizen kregen een opvallend uiterlijk met brede raamstroken en een hoge, plastisch gevormde rieten kap op de hoeken. Iedereen was direct enthousiast over deze Frisia woningen en het enthousiasme duurt tot op de dag van vandaag. Ook bij architectuurliefhebbers zijn de woningen bekend, zij worden vaak afgebeeld.

In 1922 werd twee rijtjes rij woningen - ook naar ontwerp van Van Wamelen - toegevoegd op een perceel aan de Borgesiuslaan. Het gaat om de nummers 25-31 en 33-41. Deze blokken staan als het ware aan de voet van de woningen aan de Pierson- en Schaepmanlaan en zijn overeenkomstig in stijl. Toch behoren ze niet tot de zogenaamde Frisia woningen, ook al vermeldt de RCE anders. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Frisia ook wooncomplexen in de Borgesiuslaan zou beheren. De naam van Frisia staat ook op de bouwtekeningen, maar het bestuur van de particuliere woningbouwvereniging zag daar in een vroeg stadium al vanaf in verband met de omvang van het te beheren complex. En naar later bleek terecht, want ze had haar handen meer dan vol aan het beheer van de woningen in de Pierson- en Schaepmanlaan. Die vertoonden zo veel mankementen, dat meerdere huizen lange tijd leeg stonden en als huurwoningen werden afgestoten.

Exterieur

Het exterieur van dit langgerekte gebouw van vijf woningen vertoont gelijkenis met de tussenwoningen aan de Piersonlaan en de Schaepmanlaan. De woningen hebben een met rode Hollandse pannen bedekt schilddak, dat twee bouwlagen bedekt. Op de nok zijn op regelmatige afstand, op de scheidslijnen tussen de woningen, rechthoekige schoorstenen geplaatst. De smalle west- en oostzijde van het schilddak, die tot aan de eerste bouwlaag doorlopen, worden onderbroken door strokenvensters. De vorm van het schilddak bepaalt mede de bouwstijl van het blok, die beïnvloed is door de expressieve vormen en metselverbanden van de Amsterdamse School, de uit Engeland afkomstige Cottage-stijl en de Gooise landhuisstijl. De hoekpanden zijn voor een deel van horizontale beschotting voorzien. Tussen de strokenvensters op de verdieping is ook sprake van horizontale beschotting.

Interieur

De RCE meldt geen bijzonderheden over de plattegronden. De interieurs en de indelingen van de woningen zijn in de loop der jaren veelal aangepast aan de moderne smaak.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/517663/complex-middenstandswoningen:-woonblok-f/amersfoort/
2. https://www.archiefeemland.nl/bronnen/foto-s/detail/38193d90-dc46-11df-a9e7-7590f0316edd

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Prachtige blokken in een schitterende buurt.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.