Introductie

Ook op het platteland, en zeker in Groningen, is er veel Amsterdamse School te vinden!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Boerderij Janna Jellina, Muntendam
Adres(sen) Tussenklappen Westzijde 19
Postcode(s) 9649 EB
Plaats (provincie) Muntendam (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Boerderij
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Boerderij
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Buiten stad Groningen is veel Amsterdamse School of verwante architectuur te vinden, met name daar waar in deze jaren sprake was van een economische opbloei. Binnen de gemeente Menterwolde was dit onevenwichtig verdeeld, wat zichtbaar is in de spreiding van Amsterdamse School-panden over de gemeente. In het hoofddorp Muntendam staat slechts een enkele burgerwoning in deze stijl. De onderhavige villaboerderij staat iets buiten Muntendam. Over de architect heb ik niets kunnen vinden. Het jaartal 1930 heb ik van een website.

Exterieur

Deze boerderij staat aan de Tussenklappen Westzijde en het Muntendammerdiep, iets ten noorden van Muntendam. De boerderij heeft een villa-achtig voorhuis met vormen die wellicht eerder expressionistisch dan Amsterdamse School genoemd kunnen worden. Een zeer grote schuur, duidelijk gelijk met de woning gebouwd, staat opzij en achter het voorhuis. In de houten geveltop staat de naam van de boerderij: 'Janna Jellina'. Mogelijk zijn dit de namen van Janna en Jellina Meijer, geboren in respectievelijk 1867 en 1880 te Tripscompagnie, gemeente Muntendam.

De ingangspartij aan de linkerzijde van het voorhuis bestaat uit vijf treden die tussen gemetselde borstweringen in een portiek leiden. Deze wordt overhuifd door een plat dak, dat wordt gesteund door twee zeskantige betonnen pilaren die eindigen in een bol. Hierboven bevindt zich een klein spitsboogvormig dak, dat haaks op het grote dak staat. Hierin bevinden zich twee eveneens spitsboogvormige ramen, voorzien van glas in lood. Het beton van de pilaren keert terug in de voorgevel, waar sprake is van een betonnen balkon voorzien van eenvoudige versieringen. Overal is sprake van verzorgd en licht decoratief metselwerk, waarmee de woning duidelijk deel uitmaakt van de Groninger variant van de Amsterdamse School.

Interieur

Over het interieur heb ik geen informatie kunnen vinden.

Gebruikte bronnen

1. Karel Geijzendorffer, 'De Amsterdamse School in Menterwolde', in: Veenkoloniale Almanak nr 23 (2011) blz 61-72. Een uitgave van het Veenkoloniaal Museum te Veendam.
2. Informatie van Harry Perton over de naam.

Links

1. https://www.dbnl.org/tekst/sten009monu04_01/sten009monu04_01_0073.php

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het artikel van Geijzendorffer maakte mij nieuwsgierig naar deze boerderij. De betonnen pilaren bij de ingang doen haast kubistisch aan en doen mij denken aan gebouwen en objecten in Praag. Bijzonder voor een woning op het Groninger platteland.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.