Introductie

Twee, een beetje plat gerenoveerde, blokken van Roodenburgh. De man die zulke blokken wel aankan.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blokken Baarsjesweg-Stuyvesantstraat, Amsterdam
Adres(sen) Stuyvesantstraat, Baarsjeweg 2I
Postcode(s) 1058 AL
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) J. Roodenburgh
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1932
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Aan het begin van de Baarsjesweg, eigenlijk een kade en vroeger ook wel 'Costverlorenkadijk' of 'Maljapenkade' genoemd, liggen twee langgerekte gebouwen van Roodenburgh. Vooral gezien vanaf de overkant zien ze er imposant uit. Er is volgens het archief van Roodenburgh dat zich bij het Nai bevindt, aan gebouwd tussen 1925 en 1932, waarbij het linker blok wat eerder gebouwd zal zijn dan het rechterblok. De Atlas Gordel 20-40 geeft als data 1926 respectievelijk 1927. De blokken lijken veel op elkaar maar dat zie je eigenlijk pas als je langer kijkt, want het grootste verschil is hun kleur waardoor ze anders overkomen. Het linkerblok is van bruinrode baksteen, de baksteen van het rechterblok is oranjerood. De blokken ontmoeten elkaar in de Van Rensselaerstraat. Het linker blok beslaat van die straat maar een klein deel en eindigt snel. Het rechterblok heeft een wat kleinere hoek maar wordt nog een flink stuk voortgezet in de Stuyvesantstraat.

Exterieur

Het linkerblok van bruinrode baksteen heeft een lichte kromming en volgt daarmee de kade. Het is een tamelijk symmetrisch en streng ogend gebouw, dat links en rechts wordt afgesloten met een torenachtige opbouw. Aan de straatkant liggen de voordeuren en opvallende hoge boogvormige ingangen naar bedrijfsruimten. Verticaal over de gevel, als markering van de voordeuren en tegelijk als versiering, loopt een band van baksteen van het soort dat we bij meer gebouwen van Roodenburgh tegenkomen, onder andere in de Volkerakstraat in Amsterdam zuid. De gevel bestaat verder uit rijen ramen en rechts nog een erkerachtige uitbouw. Het gebouw heeft een plat dak en de gevel wordt afgesloten met zolders, waarvan rijen kleine vierkante raampjes zichtbaar zijn. Het rechterblok van oranjerode baksteen komt wat minder streng over dan het linker maar is even symmetrisch. Er zijn ook bedrijfsruimten maar de ingangen daarvan zijn wat minder prominent vorm gegeven. We zien ook de verticale banden van baksteen als versiering, hoewel hier boven en onder geaccentueerd door natuursteen. Er loopt een lange luifel vanaf de hoek met de Van Rensselaerstraat langs de gevel aan de Baarsjesweg. Het meest karakteristiek is waarschijnlijk de afwisseling van baksteen en natuursteen op de begane grond. Deze zien we langs het hele gebouw, ook in de Stuyvesantstraat. Dit zien we vaker bij Roodenburgh, onder meer aan de Deurloostraat en aan het Surinameplein, aan de Parnassusweg zelfs in het kostbaarder graniet. Ook in het linkerblok bevindt zich een versieringslaag van baksteen op de begane grond, maar deze bestaat slechts uit twee kleuren baksteen en is daardoor minder zichtbaar. Met het Surinameplein deelt het rechterblok verder nog de ruitvormige (hal?)raampjes op de begane grond. Ook hier een plat dak en een zolderverdieping met kleine vierkante raampjes, kleiner in aantal dan in het linkerblok.

Recente ontwikkelingen

De gebouwen zijn duidelijk op een of meerdere tijdstippen gerenoveerd. Daarmee zijn ze behouden maar ze zijn er niet mooier op geworden. We zien in beide gevels rijen karakterloze kunststof kozijnen. In het linkerblok hebben deze nog een horizontale roede waardoor zij nog enigszins de oude raamverdeling (oorspronkelijk schuiframen zoals op een oude foto te zien is) volgen. In het rechterblok zijn de ramen niet verdeeld, wat de gevel volledig dood slaat. Het linkerblok heeft bovenop de gevel nog hier en daar afsluitende dakpannetjes. Rechts is echter radicaal gekozen gemakkelijke aluminium strips. Helemaal verschrikkelijk is dat een deel van de begane grond van het linkerblok wit en blauw is geschilderd en dat er geglazuurde tegels tegen de bakstenen zijn gemetseld. De bedrijfsruimten in het linkerblok worden tegenwoordig onder meer als naaiateliers gebruikt. De coffeeshop op de hoek van het rechterblok wordt druk bezocht.

Gebruikte bronnen

1. Bolhuis. G - De Atlas Gordel 20-40. Amsterdam, 2000

Links

1. http://searchassets.nai.nl/image/CIS//pdf/ROOD_inv_ibw.pdf
2. http://www.historischarchiefdebaarsjes.nl/straten/baarsjes.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op een zonnige dag fietste ik over de Derde en Tweede Kostverlorenkade en troffen mij de beide blokken aan de overkant. Hoewel ik Roodenburgh meende te herkennen zijn het geen typische gebouwen van hem. Met de kaarten van de Atlas gordel 20-40 in de hand kon ik de architect identificeren. Door er nog eens langs te gaan kon ik de details bekijken. Er is nauwelijks iets te vinden over deze blokken. In Wendingen vond ik een erg mooie foto van het linkerblok, die ik ook op deze site plaats.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.