Introductie

Dit woningblok van Co Franswa is er één in de stijl van de latere, verstrakte Amsterdamse School-stijl.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blok Radioweg-Galvanistraat, Amsterdam
Adres(sen) Radioweg 1-11, Galvanistraat 1-5, Galileïplantsoen 46-50
Postcode(s) 1098 NE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Rijtjeshuizen
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1929
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blok van woningen in de Amsterdamse Watergraafsmeer werd in 1928 ontworpen door Co Franswa in opdracht van de Maatschappij Geraldus Majella I en II.

Exterieur

Het accent van dit blok ligt aan de Radioweg. Kortere delen zijn gelegen aan de Galvanistraat en het Galileïplantsoen. De hoekdelen evenals de einden in de zijstraten zijn geaccentueerd door een puntgevel. Aan de Radioweg is sprake van vier portieken, waarvan twee brede gecombineerd voor de woningen links en rechts en twee smalle voor de hoekwoningen. In de zijstraten is sprake van één brede portiek en één smalle portiek. De brede portieken hebben een uitstekende luifel en op het punt tussen de voordeuren een scheidingspaal op een bakstenen sokkel.

Het blok ziet er behoorlijk gestandaardiseerd uit en onderscheidt zich op het eerste gezicht dan ook niet van de blokken in de omgeving, ontworpen door architecten als Westerman. Van de organische Amsterdamse School is dan ook beslist geen sprake. De verstrakte Amsterdamse School verraadt zich in de details. Het trasraam is opgetrokken uit paarse baksteen en de rest van het blok in rode baksteen. De bovenste rand van het trasraam bestaat uit op gelijkmatige afstand van elkaar uitstekende stenen. De hoeken van de panden evenals de overgangen naar de portieken toe hebben bakstenen die als een rits zijn gemetseld. Verder zijn er meerdere betonnen ornamenten aangebracht. In de stijl van Franswa hebben zij een ruitvorm. Een rij van vijf ruitjes aan het eind van sokkeltjes dient als "ondersteuning" van de erkers aan de Radioweg. Ruitjes vormen ook de basis voor de huisnummers bij de portieken. De overgang van de dakgoot naar de regenpijp is voorzien van een geornamenteerde betonnen bak. De dakgoten steken op plaatsen puntig uit en zijn daarmee gelijk aan de dakgoten die Franswa ook heeft toegepast op andere plaatsen, bijvoorbeeld bij het blok Beethovenstraat/Bernard Zweerskade en Admiralengracht/Cabotstraat.

Interieur

Het gaat om grote gezinswoningen met de woonruimtes op de begane grond en de slaapvertrekken op de twee verdiepingen. Op een foto op Funda is te zien dat de voordeur en de hal oorspronkelijk worden gescheiden door een tochtportaal met glas in lood. Mogelijk was de woonkamer oorspronkelijk ook voorzien van een en-suite.

Recente ontwikkelingen

In mijn beschrijving heb ik het niet gehad over de hoek Radioweg-Galileïplantsoen. Deze is in handen van een bekende snackbarketen en tot mijn verbijstering is de gevel grijs gesausd. De rest van het blok ziet er zeer goed onderhouden en stijlvol uit.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40.

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/images/archives/pdf/FRAX.ead.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik werd verrast door de rijkdom aan details aan dit verder behoorlijk gestandaardiseerde blok.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.