Introductie

Een vrij statig blok met ruime gezinswoningen van de hand van F.A. Warners, gelegen in Amsterdam-Zuid.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blok Leonardostraat-Titiaanstraat-Gerrit van der Veenstraat, Amsterdam
Adres(sen) Leonardostraat 2-10, Gerrit van der Veenstraat 126-130, Titiaanstraat 29-33
Postcode(s) 1077 EV
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) F.A. Warners
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1929
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Architect Warners ontwierp in 1925-1927 een blok langs het Olympiaplein. In aansluiting daarop ontwierp hij ook een blok met de lange zijde aan de Leonardostraat. Beide blokken ontmoeten elkaar in de Titiaanstraat en de Gerrit van der Veenstraat (destijds Euterpestraat). Hoewel de blokken een aantal gezamenlijke kenmerken hebben, wijken zij op belangrijke punten af, reden waarom ze apart behandeld worden.

Annet Pasveer beschrijft in haar biografie over Warners en zijn oeuvre dat op 18 juni 1927 aan B. Vlaswinkel Jr, namens de N.V. Mij. Lastman's Huizenbouwbureau, een bouwvergunning wordt afgegeven voor het oprichten van tien percelen aan de Titiaan-, Leonardo- en Euterpestraat, ieder bevattende twee woningen, elke voor één gezin en acht percelen, ieder bevattende drie woningen, elk voor één gezin. In 1928 werd het bouwplan gewijzigd. Twee percelen met ieder drie woningen, elk voor één gezin, werden gewijzigd in twee percelen, ieder met twee woningen, elk voor één gezin.

Exterieur

De meeste woningen van dit uit rode handvormsteen opgetrokken blok liggen aan de Leonardostraat. De drie gevels kennen dezelfde opbouw: drie bouwlagen en een zolder. De hoekpanden in de Leonardostraat steken iets uit, de overige woningen wijken iets terug. De overgang tussen de begane grond en de eerste verdieping wordt gevormd door een band bestaande uit baksteen en natuurstenen ornamenten. Het meest karakteristieke van het blok zijn de diepliggende paraboolvormige portieken op de eerste verdieping, waarnaar een stenen trap vanaf de straat de straat leidt. De top van de parabool bestaat uit welvend aangebrachte bakstenen. In de Titiaanstraat en de Gerrit van der Veenstraat is de aansluiting op het westelijke blok gerealiseerd door de toevoeging van een huis met topgevel. Dit is een geraffineerde oplossing, aangezien weliswaar de noklijnhoogte van beide blokken gelijk is, maar de gootlijsten van het Olympiapleinblok een verdieping hoger liggen.

Interieur

Het gaat om zeer ruime gezinswoningen.

Gebruikte bronnen

1. A. Pasveer en M. Kruidenier, F.A. Warners - Architect (Rotterdam, 2004).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_gemeentelijke_monumenten_in_Amsterdam-Zuid
2. http://020apps.nl/1850-1940/Leonardostraat/2-10
3. http://020apps.nl/1850-1940/Gerrit_van_der_Veenstraat/126-134
4. http://020apps.nl/1850-1940/Titiaanstraat/29-35

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik heb de sterk sculpturale vorm van de portieken in combinatie met de rode handvormsteen altijd erg mooi gevonden.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.