Introductie

Dit strakke blok met z'n kubistische vormen is inmiddels gesloopt. Veel weten we er nog niet over. En kunnen we dit nog tot de Amsterdamse School rekenen?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blok Javastraat-Gorontalostraat-Makassatstraat (vm), Amsterdam
Adres(sen) Gorontalostraat - Javastraat - Makassarstraat
Postcode(s) 1095 WE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Dick Greiner
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit expressieve blok van de hand van Dick Greiner stond in de Indische Buurt op de hoek van de Gorontalostraat met de Javastraat en de Makassarstraat.

Exterieur

Er was sprake van een een blok met drie verschillende gezichten. De gevel aan de Javastraat oogde hoog en vrij gesloten. Op de begane grond bevonden zich winkels met beglaasde hoge etalages. Links een accent van een erker over de eerste en tweede verdieping met daarboven een afdakje op de derde verdieping. De zolderverdieping had kleine raampjes en vijf prominente hijsbalken. Het meest expressieve deel van het blok betrof de hoeken van de Gorontalostraat. Hier ook een begane grond met etalages en daarboven op de eerste t/m derde verdieping balkons die de hoeken omgaan, maar zich niet over het vlakke deel van de gevel uitstrekken. De hoeken waren als torens geaccentueerd en hadden luiken met grote luifels. Het blok liep een eind door in de Makassarstraat, tot aan een blok van Westerman met oranje-gele gevels dat er tegenwoordig nog steeds staat. Het deel in deze straat was zeer sober vormgegeven met portieken aan de straat en een doorlopend balkon op de eerste verdieping.

Met zijn strakke horizontale en verticale lijnen toont het blok overeenkomsten met de blokken op de kop Vrijheidslaan/Amsteldijk van Heineke en Kuijpers. Afbeeldingen van het blok,waaronder als fraai "bijvoegsel" een "losse plaat" op dik papier, zijn te vinden in Bouwbedrijf van 10 juni 1927. Verder gaat het artikel niet in op de ontstaansgeschiedenis of het ontwerp.

Recente ontwikkelingen

Het blok heeft in 1989 plaats gemaakt voor nieuwbouw.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het blok tegen in Bouwbedrijf. Ik vind de hoeken bijzonder mooi vormgegeven.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.