Introductie

Een waarschuwing van de auteur: "Stilstaan om deze gevel te bewonderen is alleen mogelijk met gevaar voor eigen leven, want zelfs in de vroege ochtend razen auto's, trams en fietsen aan alle kanten om je heen."

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blok Hobbemakade-Ruysdaelstraat, Amsterdam
Adres(sen) Hobbemakade 57-60, Ruysdaelstraat 1-35
Postcode(s) 1071 XL
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Nico Lansdorp
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van dit blok heb ik niets kunnen vinden. Wel is het opvallend dat op deze plaats nog tot ver in de jaren twintig een rij lage negentiende eeuwse woningen stond. Deze zijn blijkbaar afgebroken voor het nieuwe blok, dat met zijn Amsterdamse School-uitstraling toch een vreemde eend zou blijven tussen de oudere of juist weer later gebouwde panden aan de Hobbemakade.

Exterieur

Dit blok naar ontwerp van Nico Lansdorp ligt op de hoek van de Hobbemakade en de Ruysdaelstraat. De stijl is verstrakte Amsterdamse School. De gevel aan de kade is kort met slechts één paraboolvormige Haagse portiek (nummers 59 en 60) en een voordeur onder een erker (nummer 58). De hoek (een winkel) is nummer 57. De gevel aan de Ruysdaelstraat is veel langer en heeft op de begane grond winkels en op nummer 17 een poort naar het binnenterrein. Tussen de winkelpuien bevinden zich portieken, al dan niet in paraboolvorm, vrijwel allemaal met voordeuren aan de straat. Op de verdiepingen is op meerdere plaatsen sprake van erkers tot en met het platte dak. De paraboolvormige portieken vinden we in ongeveer gelijke vorm in het blok van architect Rutgers aan het Roelof Hartplein) en het blok van Kruyswijk in de IJsselbuurt.

De meeste aandacht heeft Lansdorp besteed aan de afgeschuinde hoek met de Hobbemakade. Hier is een fraaie afwisseling te zien van rechte horizontalen met cilindervormen. Een balkon loopt op de eerste verdieping over de hele hoek heen. Op de tweede en derde verdieping is een balkon ingeklemd tussen de cilindervormen, die op de zolderverdieping worden bekroond met vlaggenmasten. De zolderverdieping heeft een blinde muur in het deel van de afgeschuinde hoek en kleine raampjes aan de zijgevels.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40.

Links

1. http://www.bonas.nl/archiwijzer/bo_WInfo.php?Inr=0702.00267

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Met zijn bijzondere hoek is dit een opvallend Amsterdamse School blok. Het is mooi gerenoveerd. Toch is het weinig bekend en wordt het zelden afgebeeld. Mogelijk is de ligging daar debet aan. Stilstaan om de gevel te bewonderen is alleen mogelijk met gevaar voor eigen leven, want zelfs in de vroege ochtend razen auto's, trams en fietsen aan alle kanten om je heen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.