Introductie

In Den Bosch staan een aantal zeer fraaie panden in de Amsterdamse School-stijl.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blok Emmaplein - Kempenlandstraat, Den Bosch
Adres(sen) Emmaplein 6
Postcode(s)
Plaats (provincie) Den Bosch
Land
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente 's-Hertogenbosch
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) H.W. Valk
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 522454

Achtergrond

Dit appartementengebouw, gelegen op de hoek Emmaplein - Kempenlandstraat, is in 1922 gebouwd in opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch. Het werd ontworpen door architect H.W. Valk en vormt het eerste voorbeeld van gestapelde woningbouw in Den Bosch.

Exterieur

Het appartementengebouw met vijftien appartementen heeft een L-vormige plattegrond, heeft een gewapend betonconstructie en telt drie en vier bouwlagen onder een plat dak. Boven de trappenhuizen is het gebouw hoger opgetrokken. Deze uitbouwen worden onder andere als opslagruimte gebruikt en doen denken aan min of meer soortgelijke constructies aan de J.M. Coenenstraat van J.F. Staal, ook al zo’n blok met zowel Amsterdamse School- als Zakelijke trekken. Beide blokken zijn in ongeveer dezelfde periode gebouwd.

De voorgevels zijn opgetrokken in rode machinale baksteen en zijn gedeeltelijk zwart geschilderd. De drie en twee ingangspartijen bestaan uit een houten deur met verticale ruit, voorzien van gegolfd smeedijzeren traliewerk; een smal verticaal zijlicht heeft glas in lood. Boven de ingangspartijen, ter hoogte van de trappenhuizen, zitten hoge verticale, voor het gevelvlak uitkragende, ramen in stalen kozijnen.

Met name rond de raampartijen treffen we siermetselwerk aan. Het meest opvallende en indrukkende metselwerk is de markante hoekoplossing op de hoek Emmaplein - Kempenlandstraat, met een uitkraging boven de begane grondverdieping. Aan de bovenzijde loopt deze uit in een overhoeks geplaatst, boven de gevel uitstekend element.

Waardering RCE:

"Het appartementengebouw is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde: als eerste voorbeeld van gestapelde woningbouw in 's-Hertogenbosch vormt het appartementengebouw een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het appartementengebouw heeft architectuurhistorische waarde door de bijzondere plaats die het inneemt in het vroege werk van H.W. Valk en door de bijzondere detaillering en materiaalgebruik. Voorts is het als vroeg voorbeeld van een gewapend betonconstructie van belang als bijzondere uitdrukking van een bouwtechnische ontwikkeling. Het appartementengebouw is van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Tot slot is het appartementengebouw in de regio van belang vanwege typologische zeldzaamheid."

Interieur

Het interieur van het appartementengebouw is in 1970 gemoderniseerd, waarbij de indeling in hoofdlijnen bleef gehandhaafd en er nieuwe doucheruimtes werden aangebracht. In de trappenhuizen is de oorspronkelijke aankleding gehandhaafd: hierin onder meer een geel tegellambris met zwarte randen, terrazzo vloer en traptreden, geornamenteerde smeedijzeren leuning.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/56747

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit was een de panden die op mijn lijstje stonden bij mijn bezoek aan Den Bosch.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.