Introductie

Blok van Co Franswa met ruime en luxe woningen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blok Beethovenstraat-Bernard Zweerskade-Schubertstraat
Adres(sen) Beethovenstraat 109-119, Bernard Zweerskade 19-24, Schubertstraat 82-88
Postcode(s) 1077 HZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Bouwondernemer
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1928
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Een opvallend, monumentaal woningencomplex met gedeeltelijk winkels op de beganegrond. In de verkoopfolder uit 1928 wordt gesproken over ruime en luxe woningen, waarvan de afwerking in overleg geschiedt met de toekomstige huurders wat betreft de kleur van het schilderwerk en behang. Ook de gunstige ligging wordt benadrukt. Uitzicht over het Zuider Amstelkanaal en vanaf de Schubertstraat uitzicht over het tegenoverliggende villapark. Het interieur is in overeenstemming gebracht met het exterieur. Na 1925 was dat lang niet altijd het geval.

Exterieur

Hoewel gebouwd in de najaren van de Amsterdamse School, heeft dit blok toch een aantal kenmerken uit die tijd, zoals de toren aan de Beethovenstraat, het plastisch vormgegeven balkon op de eerste verdieping dat het hele complex omringt en de driehoekige dakkapellen. De eerste en tweede verdieping kenmerken zich door laddervensters, de derde door bandvensters die geheel doorlopen, hier en daar onderbroken door opvallend metselwerk tussen de ramen, iets wat Franswa nogal eens toepaste.

In de Schubertstraat vallen de vierkante raampjes op, voorzien van zg. wiebertjes, diagonaal geplaatste ruitjes. Ook iets wat bij Franswa herhaaldelijk terugkeert. Conform het oorspronkelijke ontwerp, hebben er op de verhoogde dakgedeelten vlaggenstokken gestaan. Zoals veel van die onderhoudsgevoelige zaken zijn die in de loop van de tijd verdwenen. Jammer, het had het pand (nog) meer allure gegeven.

Interieur

Uit foto's die opduiken wanneer appartementen in de verkoop gaan valt op te maken dat sommige appartementen nog typische 30-er jaren kenmerken hebben, zoals een en-suite indeling met glas-in-looddeuren. In de keukens en badkamers vinden we crèmekleurige wandtegels met een smalle donkere fries. In het smalle centrum van de erkers aan de Schubertstraat is een strook glas in lood aangebracht. Paneeldeuren zijn hier en daar voorzien van glas in lood.

Gebruikte bronnen

1. helen van Broekhuijsen, BONAS.
2. G. Bolhuis, Atlas Gordel '20-'40 (De Balie, Amsterdam, 2004).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Oorspronkelijk geschreven door Tom Visser en later met foto's en tekst aangevuld door Gert-Jan Lobbes

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.