Introductie

"Langer dan gebruikelijk kijken helpt bij dit blok. Op het eerste gezicht is het een weinig opvallend, recht-toe-recht-aan blok, maar het blijkt om een interessante verzameling van volumes te gaan."

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blok Beethovenstraat-Apollolaan, Amsterdam
Adres(sen) Apollolaan 85-99, Beethovenstraat 2-20, Breughelstraat 1-9, Jan van Eijckstraat 2-8
Postcode(s) 1077 AN
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Lau Peters
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1928
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Afgaande op de Atlas Gordel 20-40 is dit blok in vier delen tot stand gekomen. Het oudste deel, hoek Beethovenstraat-Jan van Eijckstraat stamt uit 1926. Dat staat ook op de gevel, onder de dakrand. De hoek Beethovenstraat-Apollolaan dateert van 1927. Dat geldt ook voor het deel Apollolaan-Breughelstraat, maar de hoek Breughelstraat-Jan van Eijckstraat is als laatste gebouwd, in 1928. Op een historische foto in Bouwbedrijf (hierboven opgenomen) is het blok nog niet helemaal af: de hoek Beethovenstraat-Jan van Eijckstraat ontbreekt nog. Peters kreeg ook opdracht om een deel van het naastgelegen blok Apollolaan-Breughelstraat te ontwerpen.

Exterieur

Langer dan gebruikelijk kijken helpt bij dit blok. Op het eerste gezicht is het een weinig opvallend, recht-toe-recht-aan blok. Nauwelijks het opmerken waard, ondanks zijn prominente ligging aan de ingang van de Beethovenstraat. Bij nadere beschouwing blijkt het om een interessante verzameling van volumes te gaan. Er is sprake zowel van volumes en geveldelen die met hun rondingen aansluiten op de organische Amsterdamse School als van rechte geveldelen die aansluiten op de verstrakte of late Amsterdamse School. Deze volumes grijpen op diverse plaatsen in elkaar, met name bij de overgang van de Beethovenstraat naar de Apollolaan en de Jan van Eijckstraat. In de Jan van Eijckstraat is bovendien weer sprake van erkers als harmonica-achtige uitbouwen, die we elders aan de gevel niet zien. Opmerkelijk zijn verder de voordeuren aan de Apollolaan, stoere deuren met een organisch motief aan de bovenkant.

Interieur

Over de interieurs is mij niets bekend.

Recente ontwikkelingen

Het blok is vrij goed onderhouden. Opvallend is wel dat de dakrand op sommige plaatsen nog oorspronkelijk is en met dakpannen bedekt (mogelijk wel gerenoveerd) terwijl op andere plaatsen sprake is van een platte strip. Bovendien zijn geveldelen verschillend van kleur door het wel of niet schoonmaken van de steen, of het op verschillende tijdstippen schoonmaken van de steen. Op sommige plaatsen hebben de ramen nog de oorspronkelijke roedeverdeling, op andere plaatsen is deze verwijderd.

Gebruikte bronnen

1. Bouwbedrijf 6 december 1929.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Zoals ik al schrijf: langer dan gebruikelijk kijken helpt bij dit blok. De details waren mij tot nu toe ontgaan.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.