Coöperatieve bloemenveiling "Bloemenlust' in Aalsmeer. Een eenvoudig ontwerp voor De Klerks doen, maar zijn eerste tekeningen wezen in een andere richting!

Officiële of officieuze naam Veilinggebouw Bloemenlust, Aalsmeer
Adres(sen) Oosteinderweg 245A
Postcode(s) 1432 AT
Plaats (provincie) Aalsmeer (Noord-Holland)
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Veiling- / beursgebouw
Betrokken architect(en) Michel de Klerk
Aanvang en oplevering 1920 - 1922
Huidige eigenaar
Huidige functie Recreatiegebouw overig

In zijn eerste ontwerp had De Klerk op een bakstenen gevel een enorme rode kap geplaatst. De kap kraagt ook nog eens flink uit, waardoor de gevels nauwelijks opvallen. Over de nok is een brede band getrokken en die loopt door tot de diep in de gevel liggende toegang. In de band over de nok zijn glazen panelen aangebracht. Het gerealiseerde gebouw wijkt sterk af van de ontwerpen die De Klerk maakte. (bron: NAi)

In 1926 was de pakzaal al vergroot doch in 1928 besloot men tot de bouw van een 2e hal. Deze 2e veilinghal werd aan de 1e, bestaande, hal gebouwd die in 1922 door M. de Klerk was gebouwd en door J.F. Staal aan beide zijden was uitgebreid. De hoek met kantelen en de achterhal zijn van Berghoef. De opening vond plaats op 1 april 1930. De grote hal heeft een overspanning van 32 meter met boogspanten. (bron VN: 987) De uitbreiding van 1963 bevatte ook een vuilverbrandingsoven, bestratingswerkzaamheden, wijziging c.v. ruimte en olietankbak. In 1968 volgde een 3e uitbreiding met een exporthal, winkel, een doorbraak van hal 3 naar de exporthal, een 4e tribune en een verbouwing van de neerzethal. Deze werd gedaan door het bureau Berghoef, Hondius en Lamers.

Het gebouw is aan de buitenkant nog grotendeels authentiek, van binnen echter geheel kaal gestript en voorzien van een studio-inrichting.

Bloemenlust heeft dienst gedaan als veilinggebouw tot 1972. Daarna heeft het als opslaggebouw voor Vroom & Dreesman dienst gedaan en sinds 2005 doet het dienst als sportgebouw The Beach, met beachvolleybal als specialiteit. Op een foto van 1922 van het gebouw is te zien dat in de gevel aan de voorzijde er, behalve de diverse raampartijen, ook een drietal draaideuren zijn opgenomen. Deze draaideuren zijn in de loop der jaren (vermoedelijk rond 1960) vervangen door moderne schuifdeuren. Om het huidige gebruik als recreatiegebouw voort te zetten heeft de eigenaar een aanvraag ingediend om de schuifdeuren weer te vervangen door draaideuren zodat ze als vluchtdeur gebruikt kunnen worden. Uitgangspunt voor de vormgeving zijn de originele ontwerptekeningen van Michel de Klerk, die de deuren aan de bovenzijde heeft voorzien van een roedeverdeling. In september 2015 heeft de Gemeente Aalsmeer de omgevingsvergunning verleend.

1. Manfred Bock, Sigrid Johanisse, Vladimir Stissi. Michel de Klerk; bouwmeester en tekenaar van de Amsterdamse School, 1884-1923. (Rotterdam, NAI uitgevers, 1997, ISBN 90-5662-041-X), pp. 269-273.

1. http://zoeken.nai.nl/CIS/project/13652
2. https://www.flickr.com/photos/24oranges/3374633961/in/photolist-69cT7a-69h4VQ-69h56h/

De oorspronkelijke beschrijving is aangeleverd door Richard Keijzer.

Via haar werk kwam Annemarieke Verheij te weten dat er een vergunning is verleend voor het veranderen van de deuren in de voorgevel. Mooi dat er weer wat elementen naar oorspronkelijk ontwerp terug komen!

Bij het melden van deze aanstaande verbouwing in deze publicatie heb ik direct wat uitbreidingen in de rest van de tekst aangeleverd.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

geplaatst door Annemarieke Verheij op 25 mei 2015 om 15:30:

Volgens mij worden hier twee monumenten, beide met een voormalige bestemming van bloemenveiling. Het voormalig veilinggebouw Bloemenlust, gelegen aan de Oosteinderweg 247, werd in 1921/1922 gebouwd naar een ontwerp van De Klerk, later uitgebreid naar ontwerp van achtereenvolgende Staal en Berghoef. Het heeft de status van Rijksmonument.

Het voormalig veilinggebouw van de Centrale Aalsmeerse Veiling (C.A.V.), gelegen aan de Van Cleeffkade 15 is in 1926 gebouwd naar een ontwerp van Staal. Het heeft de status van Gemeentelijk monument.

De foto's die bij dit artikel zijn geplaatst, zijn van beide gebouwen door elkaar.

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 26 mei 2015 om 19:26:

Beste Annemarieke Verheij, hartelijk dank voor de opmerkzaamheid! Het adres is aangepast en de foto's waarop de C.A.V. staat afgebeeld zijn verplaatst.