Introductie

Toen de eerste bioscopen in Nederland verschenen, zaten hier bijzondere exemplaren tussen in stijl van de Amsterdamse School. Zo ook de Luxor Bioscoop in Deventer, ontworpen door Postma en Van Hoogstraten. Dit bijzondere exemplaar werd op het nippertje gered van de sloop.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bioscoop Luxor (vm), Deventer
Adres(sen) Brink 20
Postcode(s) 7411 EP
Plaats (provincie) Deventer (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Bioscoop
Betrokken architect(en) Jan Diederik Postma, B. Hoogstraten
Andere betrokken kunstenaars Jaap Gidding
Aanvang en oplevering 1918
Huidige eigenaar
Huidige functie Genootschapsgebouw, Café, Uitgaansgelegenheid
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1918 opende de Luxor, de tweede bioscoop in Deventer. Het gebouw werd ontworpen door J.D. Postma en B. Hoogstraten in opdracht van de gebroeders Miedema. Tot 1983 is het in gebruik geweest als bioscoop. Hierna zat lange tijd discotheek Luxorplaza in het pand.

Exterieur

Het gebouw staat op een prominente plaats aan de Brink, in het hart van Deventer. Misschien heeft het gebouw meer weg van Art Deco, maar het bevat wel veel elementen die naar de Amsterdamse School verwijzen. Met name de erkers op de eerste verdieping en het, als het ware, "gebeeldhouwde" metselwerk daar omheen. Ook de raamindeling met horizontale roeden is een Amsterdamse School-kenmerk. Het gebouw is slechts gedeeltelijk (waarschijnlijk alleen de façade) gemeentelijk monument.

Interieur

Naar verluidt was het interieur, dat meerdere malen gewijzigd werd en in 1985 definitief gesloopt is, van Jaap Gidding, dezelfde man die verantwoordelijk was voor het interieur van Tuschinski.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is een aantal jaren geleden door de gemeenteraad voor sloop behoed (met slechts één stem meerderheid). In 2016 is het gekocht door de lokale horeca-ondernemer Ayhan Sahin om er Chicago Club in te vestigen.

Gebruikte bronnen

1. Peter Dekker, Ria de Oude-de Wolf en Coraline Vester, Architectuur in Deventer tijdens het interbellum (Stichting Oud Deventer i.s.m. Corps 9 Publishers, 2013).
2. Peter Tekelenburg, 'De laatstevoorstelling. Bioscooparchitectuur in Nederland'. In: Heemschut : tijdschrift van de bond Heemschut, nr. 2, 1992.

Links

1. http://www.fundainbusiness.nl/bedrijfshal/verkocht/deventer/object-49751274-brink-20/
2. http://bioscoopgeschiedenis.com/bioscopen/overijssel/luxor-e-d-b-theater-deventer-1911-2007.html
3. http://www.architectuurgids.nl/search/advancedsearch_item/prj_id/81
4. https://www.facebook.com/ChicagoDeventer/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouw ligt op loopafstand van mijn woonadres en maakt dus deel uit van mijn leefomgeving. Ik vind het gebouw geen echte schoonheid, maar wel zeer karakteristiek voor die bouwperiode. Ik ben blij dat het niet gesloopt is. Er is al veel te veel waardevols verdwenen.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.