Introductie

Verstrakte gereformeerde kerk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bethelkerk (v.m.), Amsterdam-West
Adres(sen) Cabotstraat 23 hs
Postcode(s) 1057 VP
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gereformeerde Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) Ernst Roest
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1929
Huidige eigenaar Volle Evangelische Gemeente
Huidige functie Kerk
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200679

Achtergrond

De kerk is afgebouwd in 1929 en daarna huisvestte het gebouw een bloeiende congregatie, tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Na het overlijden van de dominee kwam de klad er in. Op een gegeven moment werd de kerk verkocht aan de Volle Evangelische Gemeente, die de oorspronkelijke Bethelkerk heeft omgedoopt in de Maranathakerk.

Het bouwblok met de kerk was van begin af aan bestemd voor openbare functies. Uiteindelijk kwamen er behalve een kerk een GG&GD kantoor (ontworpen door de Dienst der Publieke Werken), een politiepost, een school (van de hand van J.H. van der Veen) en een wijkgebouw (ook naar ontwerp van Roest). Architectonisch vormt het blok ondanks de verschillende architecten, een geheel.

Exterieur

Creatief gebruik van dakpannen, vooral bij de overgang van dak naar kleine toren. In de gevel hier en daar kunstig metselwerk, met bijzonder vormgegeven kubistisch aandoende ramen. In de zuidgevel is een groot glas in lood raam aangebracht. De vooruitgestelde ingangspartij aan de Vasco da Gamastraat heeft een hoog zadeldak, dat het enorme tentdak van de centrale ruimte doorsnijdt. Aan weerszijden staan twee asymmetrisch voor elkaar geplaatste, lage blokken, van waaruit hoge, rechthoekige dakkappellen met een roedeverdeling in de trant van de Amsteramse School de centrale kap doorsnijden.

Interieur

Het interieur is een enorme kerkzaal zonder verdieping, het gewelf en de spanten bestaan uit donker gebeitst hout. Om de kerkzaal heen liggen de gangen en ruimtes zoals een keuken en toiletten. Er is een kleine galerij met mooi houtwerk aan de balustrade. Ook in het trappenhuis is mooi, wit gelakt, houtwerk te zien.

Gebruikte bronnen

1. G. Vermeer, Historische gids van Amsterdam. Stadsuitbreidingen 1860-1935 (Amsterdam, 2010).
2. De Standaard, 21 juni 1929.

Links

1. http://www.maranatha.nl/geschiedenis
2. http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/weergave/detail/q/id/ade384be-d0b4-102d-bcf8-003048976d84
3. http://www.archimon.nl/noordholland/amsterdamwest.html
4. http://www.iisg.nl/ondernemers/pdf/pers-1241-02.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het torentje doet denken aan de toren op complex Het Schip, zeker als je er even vlug naar kijkt vanuit je ooghoek.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 19 juli 2015 om 19:45:

Kan iemand bevestigen of de architect van deze kerk inderdaad J.Roest is? Over deze architect is verder niets bekend. Andere bronnen (helaas weet ik nu niet meer welk) spreken van Ernst Roest, die ook veel bouwde in streng hervormde kring. Omdat we nu meer werk van Ernst Roest aangeleverd krijgen en bovendien vragen hierover zou ik hier graag het antwoord op hebben.

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 19 juli 2015 om 21:00:

Volgens mij is de bouwer van de kerk Ernst Roest. De volgende websites zijn eenduidig: http://www.archimon.nl/noordholland/amsterdamwest.html http://www.iisg.nl/ondernemers/pdf/pers-1241-02.pdf

geplaatst door Annemarieke Verheij op 20 juli 2015 om 05:19:

Ook in het boek "Bos en Lommer & De Baarsjes" van Ton Heijdra wordt gesproken over E.A.C. Roest als architect (dus geen voorletter J. zoals bij de publicatie over de Bethelkerk staat vermeld..

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 20 juli 2015 om 09:48:

Gert-Jan, Annemariek en Richard: zeer bedankt voor de aanvullende informatie. De Architect van de Bethelkerk heb ik nu veranderd in Ernst Roest.

geplaatst door Richard Keijzer op 19 augustus 2016 om 14:29:

Met speciale toestemming van de predikant mocht ik tijdens de dienst van afgelopen zondag enkele foto's maken. Op afgesproken voorwaarde dat er geen mensen herkenbaar in beeld zouden komen. Waarvan akte.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text