Introductie

Een 'verstrakte' villa, zoals dat heet, maar de smeedijzeren ornamenten zijn zéér Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bernard Zweerskade 14-15, Amsterdam
Adres(sen) Bernard Zweerskade 14
Postcode(s) 1077 TZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Joan van der Meij, Zeeger Gulden, Melle Geldmaker
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze dubbele villa aan de Bernard Zweerskade in Amsterdam werd in 1928-1929 ontworpen voor N.V. Bouw- en Handelmij. ARO door Joan van der Meij samen met Gulden & Geldmaker. De bouwvergunning werd verleend op 22 mei 1929. De gemeente Amsterdam geeft als bouwjaar 1930. Tegelijkertijd ontwierpen Gulden & Geldmaker (zonder Van der Meij) de naastgelegen dubbele villa op de hoek van de Rossinistraat. Aan de Bernard Zweerskade (nummers 3-4) staat overigens nog een dubbele villa naar ontwerp van Van der Meij en Gulden & Geldmaker. Deze is in hetzelfde jaar gebouwd.

Exterieur

De dubbele villa ligt aan de Bernard Zweerskade. De achterzijde (met garages) ligt aan de Richard Wagnerstraat. De ingangen zijn in de beide zijgevels gelegen.

Vanuit het oogpunt van de Amsterdamse School en in het oeuvre van Van der Meij is het ontwerp weinig interessant. Het gaat om zeer verstrakte bakstenen gevels onder een hoog pannendak; kenmerkend voor de 30er jaren. Het zijn echter de fantasierijke smeedijzeren ornamenten die de belangstelling wekken. De mooiste bevinden zich aan de nok van de zijgevels en bovenop de schoorstenen van de garages, waar zij lijken op weerhaantjes. De ornamenten vormen een mooie combinatie met de ornamenten die op en aan de naastgelegen dubbele villa van Gulden & Geldmaker werden aangebracht. Vermoedelijk zijn zij van dezelfde (onbekende) ontwerper.

Interieur

Over het interieur heb ik geen informatie gevonden.

Gebruikte bronnen

1. Michiel Kruidenier en Paul Smeets, Joan Melchior van der Meij architect, Pionier van de Amsterdamse School (NAi010, Rotterdam 2014).

Links

1. https://maps.amsterdam.nl/ordekaart/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik maakte foto's in 2016 en was toen al van plan de schitterende ornamenten aan deze villa toe te voegen aan Wendingen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.