Introductie

Een kloek (dubbel) schoolgebouw, het plantsoen moet je erbij denken; zeker voor de relatie gebouw-openbare ruimte.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Berlageschool (v.m.) Meerhuizenplein
Adres(sen) Meerhuizenplein 11
Postcode(s) 1078
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Publieke Werken
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie Gebouw / complex voor (geestelijke) gezondheidszorg
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Wie via de Kromme-Mijdrechtstraat het Meerhuizenplein oploopt, ziet onmiddellijk aan de overkant van het plein de (voormalige) Berlageschool. De school werd in 1926 gebouwd door de Dienst der Publieke Werken en is zo ongeveer het enige pand op het plein dat niet is gesloopt, op enkele huizen in de Uithoornstraat na. Hoewel niet gebouwd door Berlage, wat velen wel denken, volgt het schoolgebouw precies de ideeën van Berlage over de samenhang tussen openbare ruimte en architectuur.

Exterieur

Het is een rijzig en breed geel bakstenen gebouw. Het is van het type corridorschool met lokalen aan één zijde van de gang, de pleinzijde. Oorspronkelijk waren in het gebouw twee lagere scholen gevestigd, vandaar ook de symmetrie van twee vleugels naast een hoger middenstuk. Boven in het middenstuk zit een klok. Achter de gevel van het middenstuk lag en ligt de gymzaal. Het plein zelf was aanvankelijk een plantsoen, thans is het een speelveld. De woningen links naast de school en elders op het plein waren ‘eenvoudige middenstandswoningen’ uit 1923 in de stijl van de Amsterdamse School, ontworpen door Lansdorp, Kruyswijk of Westerman. De gele baksteen van het gebouw (er zijn geen andere kleuren gebruikt) doet eerder aan Dudok denken, maar er zijn diverse golvende lijnen en roedeverdelingen in houten kozijnen die het gebouw bij de Amsterdamse School doen aansluiten. Ook de toegangsdeuren met fantasievolle vormen sluiten aan bij de Amsterdamse School.

Interieur

In zowel de linker- als de rechtervleugel bevindt zich een trappenhuis met een betonnen balustrade waarop een speelse leuning met onder meer balvormige objecten is aangebracht. Niet specifiek Amsterdamse School maar wel heel origineel, helaas vandaag de dag geheel wit geschilderd - op een vroegere foto zijn de bolletjes rood geschilderd. Verder is er een borstbeeld van Berlage te zien, in het linker trappenhuis een wandschildering van Hans van Norden (Folklore, 1950) en in het rechter trappenhuis twee sgraffito werken van Herbert Fiedler (1950, mooie wederopbouwkunst in enigszins expressionistische stijl).

Recente ontwikkelingen

Momenteel in gebruik door Philadelphia, een landelijke zorginstelling die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt

Gebruikte bronnen

1. Gemeentelijk Monumenten Project 2008-2014, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid, 2014

Links

1. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/2375-bouwen-and-slopen-nieuw-meerhuizenplein-in-amsterdamse-schoolstijl
2. http://www.helpwandkunstopsporen.nl/12/details/128/
3. http://www.philadelphia.nl/over-philadelphia

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een imposant en karakteristiek gebouw met laat Amsterdamse School-kenmerken, een monumentaal onderdeel van de Rivierenbuurt. Het is prachtig gerenoveerd, zowel binnen als buiten.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.