Introductie

Bijzonder ensemble van toegangshek, aula, dienstwoning en dienstgebouw. Begraafplaats 't Groenedael.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Begraafplaats Wierdensestraat, Almelo
Adres(sen) Wierdensestraat 140
Postcode(s) 7604 BP
Plaats (provincie) Almelo (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Begraafplaats
Betrokken architect(en) E. Hali (in ieder geval het parkontwerp 1929)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1920 - 1920
Huidige eigenaar Kerkhof (eigenaar onbekend)
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 507675 (erfscheiding); 507676 (dienstwoning); 507677 (werkplaats)

Achtergrond

Exterieur

Het smeedijzeren hek is van een eenvoudig geometrisch ontwerp. Mooie gemetselde kolommen waar de hekdelen aan draaien. Het hek onderscheidt zich door de eenvoud; volledig anders dan toentertijd gebruikelijk; echt een breuk met de toen nog wel gangbare Jugendstil smeedkunst. De dienstwoning heeft een rietgedekte kap met wolfseinden. Vleermuisvenster, ook wel ooglidvenster genoemd, in kap. Ladderramen. Voorgevel spits, als de boeg van een schip, met daaruit ontspringend metselwerk dat via een holle boog overgaat in een tuinmuur. Het dienstgebouw is evenals de dienstwoning vrijstaand. Beide gebouwen liggen min of meer gespiegeld aan elkaar en hebben gelijke stilistische kenmerken, maar zijn niet identiek. De aula hoort onmiskenbaar bij de andere gebouwen van dit kerkhof, de dienstwoning en werkplaats. Samen vormen die een ensemble. Toch lijkt de aula wat 'losgezongen' van de architectuur van die gebouwtjes. Bron: Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Interieur

n.v.t.

Gebruikte bronnen

1. Lijst Rijksmonumenten in Almelo
2. http://www.rustplaatsen.nl/docs/images/Boekje%20Groenedael.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Object gevonden door zoeken op het internet. Schitterend woonhuis, met alle charmes die de Amsterdamse School zo aanstekelijk maken.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.