Introductie

Een van de door Publieke Werken gebouwde (dubbel)scholen, die stilistisch verwant is aan de Jan Maijenschool en de school in de Jan van Riebeekstraat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Batjanzaal met muziekwoningen, Amsterdam
Adres(sen) Batjanstraat 82-84
Postcode(s) 1094 RC
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar Woningcorporatie Eigen Haard
Huidige functie
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Gebouw voor twee openbare lagere scholen van Publieke Werken.

Exterieur

Deze school is aan de buitenkant wel bijzonder sober om te zien. De enige frivoliteiten zijn de hoekpartijen waarin de toegangsdeuren zijn opgenomen. De betonnen(?) luifels maken, tezamen met het metselwerk van de hoeken, een soort "zwiep" naar het midden van de gevel. Daarboven een soort ronding tot de dakrand en daar bovenop een inspringende opbouw om de gevel af te sluiten.

In 2015 is deze school verbouwd. Op de benedenverdieping waren elf dezelfde ramen, rechthoekig en ietsje hoger dan breed,en door een brede houten balk in tweeën gedeeld. De daardoor ontstane twee ramen waren ieder door smalle spijltjes in vieren gedeeld. Aan de zijkanten bij de deuren zijn twee grotere, asymmetrisch ingedeelde ramen. De eerste etage is in dezelfde strakke lijnen verdeeld. De bovenste verdieping heeft (ongeveer) 28 kleine vierkante raampjes. Deze raampjes zouden in het verleden best eens de typische Amsterdamse School raampjes met daarin een ruit op de punt geweest kunnen zijn. Op de enige foto van Beeldbank is dat niet te zien door de hoek waarin de foto gemaakt is. De gevel is vrij lang, de straat smal dus het gebouw is moeilijk in zijn geheel te fotograferen.

Recente ontwikkelingen

Bij de verbouwing is op de plaats van het middelste (6e) raam van de parterre een grote deur gemaakt die toegang geeft tot de Batjanzaal, de voormalige gymzaal. De rest van het gebouw is verbouwd tot 13 muziekwoningen. Deze woningen hebben ieder een geïsoleerde oefenruimte waar muziek gemaakt kan worden zonder de buren te storen. De Batjanzaal is bestemd voor buurtactiviteiten. In een van de oude klaslokalen is een multifunctionele werkruimte ingericht.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).
2. Nieuwsbrief Eigen Haard, januari 2014.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Batjanstraat/82-84
2. https://www.orkest.nl/nieuws/muziekwoningen-deze-zomer-opgeleverd

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.