Introductie

Dat het Hogeland van Groningen bezaaid is met Amsterdamse School-pareltjes blijkt wel weer uit deze schitterende woning in Warfhuizen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Baron van Asbeckweg 3, Warfhuizen
Adres(sen) Baron van Asbeckweg 3
Postcode(s) 9963 PA
Plaats (provincie) Warfhuizen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) H. Havinga en Zn.
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit 'landhuisje' naar ontwerp van timmerman-aannemer Havinga uit Warfhuizen werd gebouwd in opdracht van de heer J. Borgman. Havinga hield blijkbaar van de spitsboogvorm, want in het nabije Eenrum ontwierp hij omstreeks dezelfde tijd een huis met een eveneens spitsboogvormig dak.

Exterieur

Het huis ligt aan de rand van Warfhuizen en is net als het huis in Eenrum het meest uitgesproken pand uit de Amsterdamse School periode in het plaatsje. Dit heeft allereerst te maken met het spitsboogvormige dak en de asymmetrische voorgevel, die links op de begane grond is voorzien van een overdwars geplaatst kozijn en op de eerste verdieping van een halfronde uitbouw. Centraal op de begane grond bevindt zich een schuin uitgebouwd kozijn. Rechts ligt de ingang in een verdiepte portiek. De linker zijgevel wordt gekenmerkt door een hoge schoorsteen met eenvoudige ornamenten. Hier bevindt zich ook een volledig uitgebouwde tuinkamer onder een plat dak. De verschillende kleuren baksteen van de gevel (paars, rood en geelbruin) zijn in de top van de voorgevel gebruikt om horizontale banden als versiering aan te brengen. In het centrum van de top staat als ornament een mast.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hogeland (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een naar mijn mening schitterend pand in Warfhuizen, het eerste uit deze plaats op Wendingen. Wie in Warfhuizen is, moet zeker ook een bezoekje brengen aan de kluizenarij iets verderop.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.