Introductie

Arbeiderswoningen, watertorens, kerken en dus bankgebouwen: het oeuvre van architect Mertens is veelzijdig. Hij liet zich hierbij vaak inspireren door de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bankgebouw Rotterdamsche Bank (v.m.), Gouda
Adres(sen) Oosthaven 1
Postcode(s) 2801 PB
Plaats (provincie) Gouda (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Nationale Bankvereeniging
Oorspronkelijke functie Bankgebouw
Betrokken architect(en) H.F. Mertens
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517622

Achtergrond

Opdrachtgever was de 'Nationale Bankvereeniging' te Utrecht, waarvoor architect Mertens in de periode 1917-1922 optrad als huisarchitect. In deze periode heeft hij onder meer bankgebouwen ontworpen te Assen, Terneuzen, Emmen, Zutphen en Veendam. Boven de bank was de directeurswoning gevestigd.

Exterieur

Het voormalige bankgebouw is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Het pand bestaat uit drie bouwlagen en een zolderverdieping. Het dwars geplaatst zadeldak is afgedekt met rode Hollandse pannen met op de beide nokhoeken en in het midden een gemetselde schoorsteen. In het midden van het dak is een dakkapel aangebracht met 5 vensters met ruitvormige roeden.

Het keldergedeelte is aan de achterzijde uitgebouwd tot een souterrain met één bouwlaag, gedekt door een plat dak. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in Vlaams verband, waarbij veel siermetselwerk is toegepast.

De vensterpartijen zijn uitgevoerd met stalen ramen en roedenverdeling, terwijl entree- en balkondeuren van hout zijn. De entreedeur naar de bovenwoning, uiterst links in de gevel, en die naar het kantoorgedeelte uiterst rechts, zijn paneeldeuren, voorzien van verticale profilering aan weerszijden van getraliede spievensters. De linker deur heeft een liggend zeshoekig vierruits bovenlicht; de rechter deur een zesruitsbovenlicht in de stijl van de naastgelegen vensters op de begane grond. De samengestelde raampartij van de begane grond bestaat uit vensters, waarvan de decoratief gemetselde penanten zijn uitgevoerd met smalle, rechthoekige, zandstenen reliëfs met florale motieven en figuren.

De tweede verdieping springt iets terug, waardoor over de volle gevelbreedte een balkon is ontstaan. Hiervan is het middendeel van de hoog opgemetselde borstwering iets verlaagd en onder een met zink beklede lijst met een houten pailletmotief. Ook op de tweede etage hebben de vensters aan weerszijden een ruitvormige roedeverdeling. Daartussen zijn drie dubbele openslaande deuren geplaatst.

Interieur

Volgens de beschrijving van het monumentenregister is de indeling en de detaillering van de beletage, uitgevoerd in Art Déco-stijl, nog grotendeels bewaard gebleven. Het woonhuis, Oosthaven 1, bestaat uit twee verdiepingen en een zolderetage, waarvan de oorspronkelijke indeling grotendeels gehandhaafd is. Een houten trap met in Amsterdamse School-stijl uitgevoerde balustrade leidt naar de eerste en tweede verdieping. Op de eerste verdieping bevindt zich een centraal gelegen gang met een dubbele klapdeur met gekleurd glas-in-lood. Oorspronkelijke paneeldeuren met geprofileerde omlijstingen leiden naar de diverse vertrekken.

Recente ontwikkelingen

Sinds een verbouwing in omstreeks 1990, waarbij veel van de oorspronkelijk detaillering is gehandhaafd, is in het pand een aantal bedrijven en instellingen gehuisvest. De bovenwoning van de directeur heeft zijn woonfunctie behouden. De woning staat momenteel (november 2016) te koop.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/53131
2. http://www.funda.nl/koop/gouda/appartement-49586100-oosthaven-1/
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotterdamsche_Bank_(Gouda)

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op weg naar het voormalige badhuis parkeerde ik mijn scooter toevallig recht voor dit gebouw. Een mooi statig pand, die het best tot zijn recht komt wanneer je het van een afstandje bekijkt. Aan de straat gaat hij enigszins schuil achter geparkeerde auto’s en reclame-uitingen van de bedrijven die in het gebouw zijn gevestigd.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.