Introductie

Gelukkig heeft het weer een bestemming, dit voormalige bankgebouw met hoektoren van architect H.F. Mertens.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bankgebouw (v.m.) hoek Nassaulaan-Zijlstraat, Haarlem
Adres(sen) Zijlstraat 47
Postcode(s) 2011
Plaats (provincie) Haarlem (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Nationale Bankvereeniging
Oorspronkelijke functie Bankgebouw
Betrokken architect(en) H.F. Mertens
Andere betrokken kunstenaars mogelijk Hildo Krop
Aanvang en oplevering 1919 - 1920
Huidige eigenaar
Huidige functie Kantoorgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 513412

Achtergrond

Dit bankgebouw werd gebouwd voor de Nationale Bankvereeniging. Mertens ontwierp in de jaren dat hij in dienst was als architect van de Nationale Bankvereeniging (1917-1922) verspreid door heel Nederland ongeveer twintig bankkantoren.

Exterieur

Evenals de andere door Mertens ontworpen bankkantoren vertoont de architectuur van de Haarlemse vestiging elementen van de Amsterdamse School, vermengd met Oosterse motieven als meanderpatronen. De reliëfrijk gemetselde gevels, die zijn versierd met natuurstenen ornamenten (vermoedelijk vervaardigd door Hildo Krop), hebben een sterke verticale geleding. De in natuursteen gebeeldhouwde figuren boven de voormalige hoofdtoegang verwijzen naar het bankwezen.

Bijzonder plastisch vorm gegeven. Ware metselaarskunst.

Interieur

In 1986 is het interieur ingrijpend gemoderniseerd naar ontwerp van A. Stoop.

Recente ontwikkelingen

Gelijk met de interne verbouwing in 1986 zijn ook de hardblauwe kunststof kozijnen aangebracht. In 2015 hebben de kozijnen een donkergrijze kleur gekregen. De oorspronkelijke hoofdingang zat op de hoek in de toren, maar deze is nu dichtgemaakt en heeft plaatsgemaakt voor een geldautomaat. De hoofdingang zit nu in de Zijlstraat. In het pand bevindt zich sinds april 2016 restaurant The Gin Sum Club.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/49765
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Hermann_Friedrich_Mertens

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Rieks Witte: Ik heb ooit gewerkt bij architect Bernard Bijvoet (hij heeft ooit een omslagontwerp gemaakt voor het blad Wendingen in 1921). Bijvoet heeft me bij herhaling op het bijzondere van dit gebouw gewezen. Ik denk dat hij er erg gesteld op was.

Annemarieke Verheij: Ik kwam het pand tegen toen ik tijdens een wandeling op zoek ging naar het voormalige postkantoor aan Raaks. Het statige, elegante gebouw neemt een mooie positie in op de hoek. Erg zonde dat er bij de renovatie zulke lelijke kozijnen zijn geplaatst. Gelukkig is de kleur inmiddels weer een stuk neutraler.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.