Introductie

Deze voormalige banketbakkerswinkel is zowel van buiten als binnen gaaf bewaard gebleven.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Banketbakkerswinkel (v.m.), Sint Jacobsstraat, Leeuwarden
Adres(sen) Sint Jacobsstraat 22 en 22a
Postcode(s) 8911 HV
Plaats (provincie) Leeuwarden (Friesland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever P.J. de Jonge
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Joh. Boonstra
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1927
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 516460

Achtergrond

In 1927 werd de banketbakkerswinkel met bakkerij en bovenwoning gebouwd in opdracht van Pierre Jozef de Jonge. Het pand is ontworpen en gebouwd door de Leeuwarder architect Joh. Boonstra (1898-na 1956). De bestaande bakkerij werd hiertoe afgebroken. Het interieur van de winkel werd door de firma Mulder uit Groningen in vurenhout uitgevoerd en geplaatst.

In 1934 liet De Jonge het interieur door de Leeuwarder meubelfabrikant Van Gelder vervangen in eikenhout en palissander. Toen werden ook de blanke facetramen in de bovenlichten van de winkel geplaatst. Ook het bovenlicht van het raam op de woonverdieping kreeg in 1934 decoratief glas in lood, ter vervanging van het oorspronkelijke blank geslepen glas.

Exterieur

Het grotendeels in donkerbruine bakstenen opgetrokken pand heeft een zogenaamde gerende gevel: de gevel staat niet haaks op de andere muren en gevels, maar in een schuine hoek. De middenpartij is gevat in een risaliet. De bovenste verdieping heeft in het midden een breed, plastisch vormgegeven kozijn met ladderroedeverdeling. Aan weerszijden daarvan is een kleiner venster geplaatst, die een lichte hoek maken met het gevelvlak.

De eerste verdieping heeft een centraal geplaatst breed drielichtvenster met bovenlichten met gekleurd glas in lood, waarboven een markies. De ingang naar de winkel op de begane grond ligt diep ten opzichte van de gevel. De houten winkelpui is gevuld met ongedeelde grote ramen. Boven deze ramen is in de volle breedte een bovenlicht met horizontale en driehoekige roeden aangebracht. De houten winkelpui wordt omsloten door granietplaten.

Interieur

Volgens de beschrijving in het monumentenregister is een groot deel van het interieur van de voormalige banketbakkerswinkel en bakkerij bewaard gebleven. De kelder onder de bakkerij bevat nog de oorspronkelijke gemetselde bakken voor het bewaren van eieren en een losstaande werktafel. De winkel heeft o.a. een nagenoeg geheel bewaard gebleven inrichting uitgevoerd in eikenhout, ingelegd met palissander in strakke Amsterdamse School-vormen in de vorm van wandkasten met laden en vitrines en een toonbank met vitrines. Tussen de winkel en het achterhuis bevindt zich een pui met deuren en ramen, geheel gevuld met kleurig, geometrisch glas in lood. Op de website van de huidige huurder/eigenaar van de winkel zijn nog deuren te zien met glas in lood.

Recente ontwikkelingen

Inmiddels worden de winkel en bovenverdiepingen gescheiden van elkaar verhuurd/gebruikt. In de winkel zit op dit moment Sannes Ambachtelijk Edelsmeden.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/52205
2. http://edelsmedenleeuwarden.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De winkelpui is vrij strak uitgevoerd, maar de plastisch vormgegeven vensters op de bovenverdieping maken het pand aantrekkelijk. Ten tijde van mijn bezoek (op een zondag) was de winkel gesloten. Wellicht kan ik bij een volgend bezoek aan Leeuwarden het interieur bekijken.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.