Introductie

Een prachtig ontwerp, niet alleen vanwege de doordachte hoekoplossing, maar ook door het kleurgebruik en materiaalgebruik.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Badhuis Nieuwe Uilenburgerstraat, Amsterdam
Adres(sen) Nieuwe Uilenburgerstraat 112-116
Postcode(s) 1011 LX
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Publieke Werken
Oorspronkelijke functie Badhuis
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie Muziekzaal
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 202036

Achtergrond

In de vorige eeuw hadden veel huizen, zeker in de armere wijken, geen bad, douche of zelfs warm water. Ook ontbrak stromend koud water wel eens en moest men het water bij een pomp halen. Om te voldoen aan de wensen van de vele joodse buurtbewoners was dit badhuis geopend van zondag tot en met vrijdag, in tegenstelling tot andere gemeentelijke badhuizen. Ook werd er joods personeel aangesteld.

Er was een mannenafdeling met veertien douches en twee kuipbaden, en een vrouwenafdeling met zes douches en drie kuipbaden. De ingang voor mannen was aan de Houtkopersburgwal, die voor vrouwen in de Nieuwe Uilenburgerstraat. In de gevel werden stenen opgenomen van oude panden in de buurt die in het kader van de sanering werden gesloopt: 'D' Turcksche slaeff', 'D' koffibaal' en 'D' vogelstruis 1742', net als een versierd raam, een zogenaamd oeil de boeuf. In de oorlog werd dit pand door de bezetter aangewezen als joods badhuis. In augustus 1943 werd het badhuis gesloten.

In hetzelfde gebouw was voor de oorlog een remise voor de gemeentelijke reiniging gevestigd. De Stadsreiniging had transportschuiten voor grofvuil liggen in het water van de Houtkopersburgwal. Na de oorlog werd dit pand gebruikt voor de fietsenfabriek van Burco.

Recente ontwikkelingen

In 2013 is het pand door MTB Architecten grondig gerestaureerd, met als doel het gebouw te transformeren naar een muziekgebouw voor de stichting Splendor. Splendor is een collectief van musici, componisten, schrijvers en andere kunstenaars. Zij willen het gebouw gebruiken voor concerten, voorstellingen, repetities, lezingen en cursussen. Het zwaartepunt van hun activiteiten ligt in de ‘klassieke’ sfeer met af en toe een uitstap naar jazz en wereldmuziek. Het gebouw heeft een nieuwe kelder gekregen. Het exterieur is gerestaureerd en op sommige punten gereconstrueerd in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm.

Muziekgebouw Splendor bestaat uit een grote zaal (100 p.) en een kleine zaal (65 p.) voor concerten en voorstellingen. Een zolderatelier voor kleine bijeenkomsten en workshops. Twee oefenruimtes en een componistenatelier in de kelder. Een fraaie foyer met bar op de hoek van het gebouw is gesitueerd in de voormalige herenwachtruimte van het badhuis. Een zorgvuldig ingepaste lift maakt het gebouw rolstoeltoegankelijk.

Links

1. http://www.joodsamsterdam.nl/struilenburgergr2.htm
2. http://020apps.nl/1850-1940/
3. http://www.mtbarchitecten.nl/index.php?cat=18
4. https://www.gevelstenenvanamsterdam.nl/straat/Nieuwe-Uilenburgerstraat
5. https://www.onderdekeizerskroon.nl/database/grachtenboek_afbeeldingen.php?id=6819&object=7546

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het gebouw tegen tijdens een wandeling uit het boekje Op de Golven van de Stad. Ik was verrast door de schoonheid van het pand. Mede door de recent uitgevoerde restauratie en de vele aanwezige kenmerken van de Amsterdamse School is het een echt pareltje.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.