Introductie

Helaas een goed voorbeeld van slecht omgaan met het historisch erfgoed.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Badhuis (v.m.) Meteorenweg, Tuindorp Oostzaan
Adres(sen) Meteorenweg 158-160
Postcode(s) 1033 HH
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Badhuis
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In het snelgroeiende tuindorp Oostzaan moest naast woningen ook noodzakelijke voorzieningen worden gebouwd zoals scholen en winkels. Maar ook een badhuis, want in die tijd had nagenoeg geen van de woningen een eigen douche.

De bewoners uit het hele tuindorp gingen naar het badhuis voor een grote wasbeurt. De openbare scholen gingen hier één keer per week klassikaal naar toe om te douchen.

Exterieur

Het badhuis is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond met aan de westelijke zijde een dwarsliggende aanbouw. Oorspronkelijk waren er twee ingangen. De ingang voor de dames was in de Maanstraat en die voor de heren op de Meteorenweg.

Het puntdak is in verschillende hoogtes opgebouwd. Op het hoogste dak is de punt afgedekt met een brede zinken kap. De westelijke en oostelijke kant van het gebouw heeft een houten dakoverstek en daar is de gevel verticaal met hout betimmerd met daarin een groot laddervenster. Op de gevel zijn meerdere kleine sierelementen van natuursteen aangebracht.

Recente ontwikkelingen

In de loop van de jaren is er nogal het een en ander verbouwd en hersteld aan het gebouw, helaas veelal met weinig respect voor het oorspronkelijke ontwerp. De rechterdeur aan de zijde van de Meteorenweg is niet oorspronkelijk, evenals de brede ingang aan de kopgevel in de Maanstraat. De oorspronkelijke damesingang lag vermoedelijk om de hoek van het gebouw. De schoorsteen is duidelijk zichtbaar meerdere keren hersteld. De kozijnen van het laddervenster op de schoorsteen zijn nu van kunststof.

Het badhuis werd vermoedelijk halverwege de jaren 1960 gesloten. In 1968 opende hout- en ijzerwarenhandel De Meteoor er de deuren. Later is het gebouw opgesplitst in een bedrijfsruimte en een woning.

Gebruikte bronnen

1. Historisch Archief Tuindorp (H.A.T.O.), Wandelen in Tuindorp Oostzaan 1922-heden.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Meteorenweg/160

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op de foto van kort na oprichting is een fraai gebouwtje te zien in een verstrakte Amsterdamse School-stijl. Wat zonde toch dat er met zo’n weinig respect is verbouwd in de loop der jaren! Om die reden heb ik er voor gekozen een foto van de oorspronkelijke situatie als avatar te gebruiken.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.