Waar je doorgaans in andere steden ziet dat de Amsterdamse Schoolstijl zich ontwikkelt in een periode dat die in Amsterdam al ver over zijn hoogtepunt heen is, zijn de (Amsterdamse) architecten in Heerlen al aangehaakt in de jaren dat in Amsterdam net was begonnen met grootse projecten als Het Schip en De Dageraad.

Officiële of officieuze naam Badhuis (v.m.), Kapelaan Berixstraat, Heerlen
Adres(sen) Kapelaan Berixstraat 10-12 10
Postcode(s) 6411 ER
Plaats (provincie) Heerlen (Limburg)
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Badhuis
Betrokken architect(en) Jos Wielders
Aanvang en oplevering 1921 - 1921
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Bedrijfsgebouw
Soort monument

In het begin van de vorige eeuw veranderde veel in Heerlen. Met de komst van de steenkoolmijnen groeide Heerlen in sneltreintempo van dorp naar bloeiende industriestad. In die tijd werd ook meer duidelijk dat een goede hygiëne van groot belang was voor de volksgezondheid.

Gelijktijdig met de aanleg van de woonwijk rondom het Tempsplein en het Burgemeester De Hesselleplein werden diverse voorzieningen aangelegd die de kwaliteit van de woonomgeving verhoogden. Niet alleen verrezen aan het Tempsplein de nieuwe bibliotheek en een hervormde kerk, ook werd in de aangrenzende Kapelaan Berixstraat een badinrichting gebouwd.

De meeste woningen waren nog niet aangesloten op het waterleidingnet en beschikten ook niet over een badkamer.

Het gebouw voorzag in acht douchecabines en twee ligbaden voor volwassenen. Aan de achterzijde lag een achthoekig badhuis voor schoolkinderen met 24 douchekabines die door daklichten werden verlicht. Op de eerste en tweede verdieping bevond zich de woning van de badmeester.

Jos Wielders had uitgesproken ideeën over architectuur. De constructie van een gebouw moest duidelijk af te lezen zijn en niet overwoekerd worden door decoratieve elementen. Wielders was tevens van mening dat de moderne materialen, zoals gewapend beton, zonder meer toegepast moesten worden. Al in 1917 bouwde hij de kerk van Sittard-Ophoven met een betonnen skelet, dat evenwel met baksteen bekleed werd.

Evenwel liet Wielders zich zeker in zijn beginperiode als zelfstandig bouwmeester leiden door de vormentaal van de Amsterdamse School. De markante straatgevel heeft een symmetrische indeling met op de hoeken monumentale entreepartijen met enkele traptreden, Het metselwerk in kettingverband, het pleisterwerk, de belettering, het decoratieve houtwerk en de consolelijsten duiden op invloeden van de Amsterdamse School.

Gezien het feit dat het pand zijn functie als badhuis heeft verloren ga ik er van uit dat er in het pand niet veel van de oorspronkelijke inrichting over is. Op funda.nl is wel te zien dat er nog een paar prachtige houten deuren aanwezig zijn.

Het pand heeft de functie van woning met bedrijfsruimte gekregen en is recentelijk weer van huurder gewisseld.

1. Joosje van Geest, Heerlen, architectuur en stedenbouw 1950-1940 (ISBN 90-400-8848-9).

1. http://www.heerlenvertelt.nl/2012/11/in-bad-aan-het-tempsplein/

En dan tref je in het diepe zuiden ineens een wijkje aan waar de invloeden van de Amsterdamse School behoorlijk duidelijk aanwezig is. Opvallend vind ik daarbij dat het uitbreidingsplan voor het Tempsplein en omgeving uit 1913 is. Daar waar je doorgaans in andere steden ziet dat de Amsterdamse School-stijl zich ontwikkelt in een periode dat die in Amsterdam al ver over zijn hoogtepunt heen is, zijn de (Amsterdamse) architecten in Heerlen al aangehaakt in de jaren dat in Amsterdam net was begonnen met grootse projecten als Het Schip en De Dageraad.

Het badhuis verkeert in goede staat. Mede daardoor vind ik het een mooi gebouw, eenvoudige gevel, maar verrijkt met stijlvolle elementen.