Introductie

Blok van drie winkelpanden met bovenwoningen, gebouwd in het Amsterdamse uitbreidingsgebied Plan West.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Baarsjesweg 310-312, Amsterdam
Adres(sen) Baarsjesweg 310-312
Postcode(s) 1058 AH
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) J. Roodenburgh
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1929
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het idee om de oostzijde van het Surinameplein half rond te maken, stamt uit 1916, uit het uitbreidingsplan van de toenmalige gemeente Sloten. Sloten werd in 1921 geannexeerd. Het grootste deel werd in 1928-1929 gebouwd maar delen, zoals het noordelijk deel met de winkelgalerij aan de Surinamestraat, werden pas in de vijftiger jaren gebouwd. Dit pand werd duidelijk in de twintiger jaren gebouwd maar moest nog jaren wachten op de aansluiting met de Surinamestraat.

Exterieur

Het pand aan de Baarsjesweg is qua ontwerp en materiaal grotendeels gelijk aan de panden van Roodenburgh aan het Surinameplein en de Sloterkade. Op oude foto's is te zien dat het lange tijd de hoek met de Surinamestraat vormde, wachtend op de bebouwing die aan deze kant van de Surinamestraat pas in de vijftiger jaren tot stand zou komen. Het heeft veel overeenkomsten met de lange gevel aan de Sloterkade, aan de overzijde van de Surinamestraat, die wel meteen in de twintiger jaren werd aangesloten op de bebouwing Surinameplein/Surinamestraat.

Het pand bestaat uit rode baksteen, die op de begane grond wordt afgewisseld met banden van grijze natuursteen. De gevel is op het eerste gezicht links en rechts gelijk. Zowel links als rechts bevindt zich een driehoekige erker die zich uitstrekt over de eerste tot en met de derde verdieping. Op het vlakke middendeel van de gevel bevinden zich vier brede kozijnen. De zolderverdieping heeft kleine vierkante raampjes. Helemaal links bevindt zich nog een zo goed als blinde gevel, waarin zich een trap bevindt, ook met zolderraampjes, evenals een opening voor het portaal, voorzien van decoratieve bakstenen. Dit stukje blinde gevel wordt rechts niet herhaald.

Opvallend is de grote deur op de begane grond onder een boog van baksteen. Dezelfde boog wordt iets naar rechts herhaald maar leidt dan (zonder deur) naar een stenen trap, waarvan het portaal een opening heeft met decoratieve bakstenen. Twee bakstenen versieringen liggen als lange accenten op de gevel. Verder is er een mooie dakrand.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, R. Meijer, Atlas Gordel 20-40.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Baarsjesweg/310-312

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit pand heeft een eigen karakter en staat op zichzelf. De bakstenen accenten en de trapportalen vind ik erg mooi. Het is een mooi voorbeeld van de architectuur van Roodenburgh.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.