Introductie

Hiermee is niet alleen een ontwerp van de Groningse variant van de Amsterdamse School gedocumenteerd, maar ook een bijzonder gebouwtype, tegenwoordig in onbruik geraakt: het baarhuisje.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Baarhuisje, Garsthuizen
Adres(sen) Smydingheweg 39
Postcode(s) 9924
Plaats (provincie) Garsthuizen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Algemene Begraafplaats Garsthuizen
Oorspronkelijke functie Baarhuisje
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Algemene Begraafplaats Garsthuizen
Huidige functie Baarhuisje
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 517398

Achtergrond

Op enkele begraafplaatsen komen z.g. baarhuisjes voor. Vroeger werden deze gebruikt voor het opbaren van vreemdelingen, drenkelingen, mensen die aan een besmettelijke ziekte waren overleden en zelfs schijndoden. Op de begraafplaats van Oosterwijtwerd staat een bijna identiek huisje. Tegenwoordig worden de baarhuisjes gebruikt voor opslag van een baar en gereedschap.

Exterieur

De bouwstijl is die van een lokale variant van de Amsterdamse School. Het plan is vierkant met een overkragende houten goot met op de hoeken betonnen accenten. Het tentdak bestaat uit donker geglazuurde pannen. Op de nok een vierkant beschoten dakruiter. Op de dakruiter staat een uivormige koperen spits met ijzeren decoratie. De borstwering boven de deur bestaat uit verticale bakstenen met twee ronde decoratieve muurankers.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/517398/baarhuisje/garsthuizen/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam er langs.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.